Aliyev'in Siyonist İsrail Sevdası Sınır Tanımıyor

Aliyev'in Siyonist İsrail Sevdası Sınır Tanımıyor

İlham Aliyev hükümeti işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik Azerbaycan Havayolları-AZAL uçuşlarını arttırdı.

Azerbaycan Cumhuriyeti devlet havayolları şirketi AZAL yayımladığı bildiride şu ifadelere yer verdi: " 11 Temmuz'dan itibaren Pazar günleri İsrail'e uçuşlar başlayacak ve buna paralel olarak da 22 Temmuz tarihinden itibaren her hafta Perşembe günleri uçuşların listesine ek seferler eklenecektir. "

İlham Aliyev hükümetinin girişimine paralel olarak son dönemde bu ülkenin hükümet kabinesi Siyonistlerin aşılanma onayı ile tüm Azerbaycan Cumhuriyeti şehirlerine seferler yapabilecekleri kararını onayladı.

İlham Aliyev hükümeti ırkçı Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerini geliştirmeye çalışsa da daha önce Azerbaycan Cumhuriyeti Müslüman halkı ve bu ülkenin bağımsız dini şahsiyetleri farklı şekillerde bu ilişkileri eleştirmişlerdir.

Halkın karşı çıkması ve siyasi ve dini şahsiyetlerin itirazlarına rağmen İlham Aliyev hükümeti makamları ırkçı korsan Siyonist Rejim ile ilişkilerini geliştirmek için çabalarını kat kat arttırmıştır.

İç muhalefetler ve itirazlara ilaveten, bölge ve dünyadaki kimi Müslüman ülkeler ve hükümetler İslami bir ülkenin Siyonist İsrail ile ilişkilerini kınamışlardır.

Daha önce ise Bakü hükümet yetkilileri, ülke içi, bölgesel ve küresel eleştiriler ile karşılaştıklarında Bakü-Telaviv yakın ilişkilerinden güdülen amacın Karabağ sorununu çözmek için Siyonistlerden yardım almak ve Filistin topraklarında Ermeni lobisinin çalışmalarını engellemek olduğunu böylece Azerbaycan Cumhuriyeti ulusal çıkarlarını korumak olduğunu ileri sürüyorlardı.

Geçmişte bu bahaneler ve mazeretler Azerbaycan Cumhuriyeti içerisinde ve İslam aleminde geçerli olabilse de mevcutta Karabağ sorunun sona erdiği ve savaşın bittiği sırada İlham Aliyev hükümetinin İsrail ile ilişkilerini geliştirmenin bir anlamı kalmamıştır.

Bu gerçeklerden yola çıkarak Bakü makamlarının özellikle de İlham Aliyev şahsının Müslüman Azerbaycan Cumhuriyeti'nin iradesi ve isteğine zıt olarak İsrail ile ilişkileri geliştirmek istemesinin onun kendini İsrail'in bölgesel ve küresel politikalarına uyan biri olarak göstermek doğrultusunda olduğunu söylemek mümkün.

İki tarafın ilişkileri geliştirme yönündeki hedeflerine bakılırsa Azerbaycan Cumhuriyeti'nin geçenlerde İsrail ile ilişkileri geliştirmek için Karabağ sorununu sırf mazeret olarak kullandığı anlaşılmaktadır. Halihazırda İlham Aliyev hükümeti egemenliğini desteklemek adına İsrail ile ilişki kurmaktadır. Buna karşın, görünen o ki Siyonist Rejim İsrail farklı farklı hedefler de gütmektedir.

Bu hususta daha önce İsrail-Azerbaycan Cumhuriyeti Dostluk Derneği Başkanı Edward Chernin şunları kaydetti: " İki taraf bir birlerine sunmak için çok şeyleri vardır. Azerbaycan Cumhuriyeti zengin doğal kaynaklara sahip ve İsrail de gelişmiş teknolojiye sahiptir. "

Halbuki Siyonist Rejim İsrail Azerbaycan Cumhuriyeti'ne pek yatırım yapmamıştır. Halihazırda sadece İsrail'e göç eden Azerbaycan Yahudileri, bu ülkeye yatırım yapmak üzere geri dönmüşlerdir.

Genel olarak Yahudilerin bu Müslüman ülkedeki yatırımları istenilen noktaya ulaşamamıştır.

Buna karşın görünen o ki uçuşların artması sefer taleplerinin arttığını gösteriyor.

Genel bir değerlendirme yapılması gerekiyorsa İlham Aliyev hükümetinin Siyonist Rejim ile ilişkilerinin sadece bu döneme has olacağı ve gelecek bu ilişkilerin vizyonunun açık olmayacağı söylenebilir. Özellikle de Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Müslüman halkının bu ilişkilere karşı çıkması durumu daha net olarak gözler önüne sermiştir.(Ajanslar)