AKP'nin Papatyaları' Davası  Kapsamında   Usta Gazeteci Abdurrahman Dilipak Yarın  Mahkemeye Çıkıyor

AKP'nin Papatyaları' Davası Kapsamında Usta Gazeteci Abdurrahman Dilipak Yarın Mahkemeye Çıkıyor

Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak’ın Yeni Akit gazetesinde yayınlanan “AKP’nin Papatyaları” başlıklı yazısı sebebiyle yarın mahkemeye çıkıyor

Dilipak’ın dava konusu yazısında “ANAP'ı o ‘Papatyalar’, o ‘Lale Devri çocukları’ bitirdi. AK Partiyi de, bu Erguvani AKP'nin “Papatyaları”(!?) bitirecek bu gidişle” diye başlıyor ve “AK Parti içindeki FETÖ’nün zihniyet ikizi AKP’liler ve AKP’nin Papatyaları”na yönelik eleştirileri yer almıştı. O günlerde, ülkenin 3. büyük holdinginin insan kaynaklarının LGBT'ye pozitif ayırımcılık kararının ardından bu holdingler, “… bu fahişe ve türevlerine karşı pozitif ayırımcılık uygularken, bizim yeşil sermaye ne yapıyor” dediği için AK Partililer, “batılı vakıflardan fon desteği alarak semiren STK’lar” eleştirisi üzerine de KADEM suç duyurusunda bulunmuştu.

ÇEKİLENLER VE MÜDAHİL OLANLAR

Savcılık aynı konuda Halkın Kurtuluş Partisi'nin suç duyurusunu reddederken, AK Parti ve KADEM’in suç duyurularını işleme alarak kamu davası açmıştı. Bazı AK Parti kadın kolları başkanları kişisel olarak davadan çekilirken, bazıları müdahillik talebinde bulunmuştu. Son olarak AK Parti Nevşehir Kadın Kolları Başkanı çekilirken, İzmir İl Kadın Kolları Başkanı müdahillik talebinde bulundu. Öte yandan, bazı il kadın kolları başkanlarının müşteki olmadıkları halde, iddianamede müşteki olarak adlarının yer almasıyla ilgili olarak Dilipak’ın mahkemeye yazılı ve sözlü beyanda bulunması bekleniyor.

Prof. Dr. Erman Tuncer ve Prof. Dr. Ahmet Akın tanık olarak katılacak

Duruşmaya Recep Tayyip Erdoğan ve Abdurrahman Dilipak’ın gençlik döneminden beri tanıyan ve Erdoğan'ın uzun yıllar danışmanlığını yapan Prof. Dr. Erman Tuncer ve Prof. Dr. Ahmet Akın, İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilme kararının alındığı sürece ilişkin tanıklığını dile getirmek için duruşma salonuna gelecek. Dinlenme kararı verilmesi dahilinde mahkeme kendilerini dinleyecek. Türkiye Düşünce Platformu Genel Sekreterliği döneminde Dilipak’ın AK Parti ve KADEM ile süreçteki ilişkileri, AK Parti ile Dilipak arasında İsrafil Kışla üzerinden yürütülen görüşmelere ilişkin sorular cevaplanacak. Ayrıca, AK Parti teşkilatı ile yakın ilişki ve diyaloğu olan süreçte yaşananlarla ilgili görüşmeler yapan öğretim üyesi Müyese Göğüş’ün gözlem ve tanıklığı ile bir dönem AK Parti’de görev yapan sanatçı Aydan Erbaş'ın kendisine gönderdiği yazı konusu ile ilgili yaşadıklarına ilişkin mektubu Dilipak mahkemeye sunacak.

TÜRKİYE’DE BİR İLK: DİLİPAK “CHAT GPT”DEN MAHKEME’YE BİLİRKİŞİ RAPORU SUNACAK

Dilipak kendi yazısın nasıl anlaşılması gerektiğini yapay zeka bilgisayarı ChatGPT’ye sordu. Dilipak, ChatGPT’nin hazırladığı sonucu mahkemeye sunacak. Türkiye’de ilk kez bir sanık savunmada, mahkemeye bilirkişi olarak yapay zekanın verdiği cevabı sunacak. Bazı ülkelerde mahkemeler sanal avukatlığı ve yapay zekanın hazırladığı bilgi raporlarını kabul ediyor. Konunu ülkemizde de Hukuk fakülteleri, yasama, yürütme, yargı bürokrasisi ve barolar nezdinde yeni bir tartışma başlatması bekleniyor.

DİLİPAK’IN UŞAK’TAKİ DAVASI 12 HAZİRAN 2023’E ERTELENDİ

Dilipak aleyhine Uşak Eski Valisi Funda Kocabıyık tarafından yapılan suç duyurusu sonucu Uşak 1. Asliye Ceza mahkemesinde açılan dava’nın, 20.2.2023 tarihli, taraflardan kimsenin katılmadığı son duruşmasında, mahkeme duruşmayı 12.6.2023, saat 09.35’e ertelemişti. Davacı taraf, Dilipak’ın bir tweet'i retweet etmesi sonucu, Dilipak hakkında suç duyurusunda bulunmuş, asıl tweet sahibi hakkında suç duyurusunda bulunulmadığı anlaşılmıştı. Daha sonra mesaj sahibi hakkında da suç duyurusunda bulunulmuş, o kişi hakkında farklı bir mahkemede dava açılmış ve duruşma hemen sonuçlandırılmıştı. O dosya hala istinafta beklemektedir. İstinaf daha önce açılan ve devam eden davanın sonucunu beklerken, Dilipak aleyhine açılan dava da, istinaftaki asıl dava konusu kişi hakkında, asli fail olarak daha sonra açılan ve hemen karara çıkılan davanın sonucu beklemektedir.