"AKP'nin Papatyaları" Davası Ankara Hukuk'ta Devam Ediyor

"AKP'nin Papatyaları" Davası Ankara Hukuk'ta Devam Ediyor

Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak’ın davalı, AK Parti Genel Başkanlığının davacı olduğu, Ankara’da 35. Asliye Hukuk Mahkemesinde sürüyor

Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak’ın davalı, AK Parti Genel Başkanlığının davacı olduğu, Ankara’da 35. Asliye Hukuk Mahkemesinde (2023/245-E) görülmekte olan “AKP’nin Papatyaları” davası İstanbul/K. Çekmece 2. Asiye Ceza Mahkemesinde açılan davanın istinaf sonucunun beklenmesi için 4.4.2024 tarihine (09.35) ertelendi.

Salı günü görülen duruşmaya Dilipak amcasının vefatı dolayısı ile katılamadı. Ankara 35. Asliye Hukuk Mahkemesi, Ceza mahkemesi kararının istinaftan gelecek sonucunun beklemesi gerektiğine ilişkin bozma kararının ardından gerçekleştirilen ilk duruşmada mahkeme İstinafın bozma kararına uydu. Ceza davasının kesinleşmesinin ardından kaldığı yerden devam edecek.

Duruşmaya AK Parti’ye vekaleten Av. Muammer Cemaloğlu katılırken, Dilipak’ın avukatları Av. Yusuf Akmaz ve Av. Esra Balcı duruşmaya katıldı ve Dilipak’ın diğer avukatları mazeret dilekçesi gönderdiler.

DİLİPAK: BU DAVA UZUN SÜRECEK!

Dava sonrası “bu dava sonunda İlahi Adalet Divanından yeniden görülecek!” diyen Dilipak Duruşmadan sonra yaptığı yazılı açıklamada; “görünen o ki bu dava uzun sürecek. Yaklaşık toplamda 100’e yakın müşteki var, 3,5 yıldır devam ediyor. İstinaf sonrası ne olacak göreceğiz. Tazminat davası usul yönünden bozuldu, yeniden başlayacak. Ceza’nın da bozulmasını bekliyoruz. Bir mahkumiyet kararı durumunda, daha Yargıtay, AYM, AİHM süreçleri var. Bu süreç özellikle ceza mahkemesinde vefat eden müştekiler var. Onların durumu da bir netlik kazanmadı hala. Aslında bu dava ile kendi başlarına iş açtılar. Bu dava bir şekilde sonuçlansa bile, Hukuk, yargı sistemi, ülkemizdeki basın, düşünce, ifade, haber alma özgürlüğü açısından, siyasi tarih ve Türkiye’de basın özgürlüğü açısından, toplumda, yargı çevrelerinde, akademide uzun yıllar tartışılacağa benziyor. Bu tartışmalar AK Parti ve KADEM açısından hoş bir sonuç doğurmayacak. Geçte olsa bir gün onlar da bu dava sürecinde kaçtıklarını sandıkları şeye doğru koştuklarını anlayacaklar ama çok geç olacak. Bu dava uzun sürecek. Sonuç ne olursa olsun, bu iş en sonunda İlahi Adalet Divanından yeniden görülecek” dedi!

AV. ESRA BALCI: DAVA 2024’E KALDI

Gazete adına katılan Av. Ali Paccı, duruşmaya mazeret dilekçesi gönderirken, Dilipak adına Av. Esra Balcı katıldı. Balcı duruşmadan sonra “Rutin bir duruşma oldu. Duruşma açıldı ve Hakim İstinafın usulden bozma kararına uyarak, duruşmayı 4.4.2024’e erteledi. Ceza davasının kesinleşmesinden sonra bu dava yeniden görülecek. İstinaftan karar gelene kadar bir hakim değişikliği olur mu onu da bilmiyoruz. Hakim’in istinaf kararını görmesi ve eski dosyayı yeniden incelemesi gerek. AK Parti Genel Merkezinden bir avukat geldi, bizim arkadaşlar mazeret dilekçesi gönderdiler. Taraflar bir talepte de bulunmadılar. Tarafların UYAP’ta yazılı bir beyanları da olmadı. Bu dava ilginç bir şekilde başladı, ilginç bir şekilde devam ediyor, sonuçları da bir çok açıdan, usul ve esas açısından ilginç bir dava olacak. Bunları Ceza Mahkemesi kararının istinafta sonuçlanmasından sonra yine kapsamlı bir açıklama yapacağız. Not edilmesi gereken önemli konular var. Av. Keleştimurun dediği gibi savunma olarak 3,5 yılda, iki cümle için adeta ansiklopedik bir külliyat oluşturduk. Dilipak’ın da dediği gibi bu dava bir Dilipak davası olmasının ötesine geçti. Tarihe not düşüyoruz ve bizim katlanmak zorunda olduğumuz güçlüklerin bizden sonrakiler için baht kaynağı olması için, başkaları için de hak, hukuk, adalet adına örnek olmak adına bir yol açmak istiyoruz. Şimdi istinafı bekleyeceğiz ama, mahkeme bu gün duruşma için 04.04.2023 tarihine gün verdi. Biz o gün yine burada olacağız” dedi.