ABD'li Yetkili : Nükleer Anlaşma Çıkmaza Girdi

ABD'li Yetkili : Nükleer Anlaşma Çıkmaza Girdi

ABD'li yetkili: Nükleer anlaşmayı canlandırma çabaları çıkmaza girdi

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Perşembe günü yaptığı açıklamada , İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın nükleer faaliyetlerine ilişkin soruşturmalarını kapatma konusundaki ısrarı nedeniyle 2015 İran nükleer anlaşmasını yeniden canlandırma çabalarının "çıkmaz noktaya ulaştığını" söyledi.

ABD'li yetkili, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun oturum aralarında yaptığı bir basın röportajında, "Bu hafta İran'ın tutumunu değiştirmeye hazır olduğunu gösteren hiçbir şey olmadığını" ekledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron CNN'e yaptığı açıklamada, İran'ın 2015'te imzalanan nükleer programıyla ilgili anlaşmaya dönüşün "mümkün" olduğunu söyledi ve "Batı ülkelerinin Tahran'a anlaşmayla ilgili son tekliflerini sunduklarını" kaydetti.

Macron, bunun "son teklif" olduğunu söyleyerek, "Anlaşmanın ulaşılabilir olduğunu düşünüyorum, ancak bunu tamamlamamız gerekiyor" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi dün, Perşembe günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun oturum aralarında düzenlediği basın toplantısında, "nükleer müzakerelerdeki önemli konunun İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması olduğunu" söyledi ve dosyanın kapatılması gerektiğini vurguladı.

Raisi, "Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nda İran'a yönelik açık soruşturma dosyası , nükleer anlaşmanın devamı için çözülmesi gereken dosyalardan biri " dedi.

Raisi, Fransız mevkidaşı ile yaptığı görüşmede ülkesinin " adil ve sürdürülebilir bir anlaşma imzalamaya hazır " olduğunu doğrulamıştı .