ABD'li Senatör İsyan Etti : Bıktım

ABD'li Senatör İsyan Etti : Bıktım

Senatör Graham: Ukrayna'ya tank göndermekten bıktım

Geçenlerde Ukrayna cumhurbaşkanı ile Kiev'de bir araya gelen Cumhuriyetçi ABD Senatörü Lindsey Graham, Batılılar arasında Ukrayna'ya tank gönderilmesi konusunda yapılan "saçmalık gösterisinden" bıktığını söyledi.

ISNA'ya göre, Hill haber sitesine göre Senatör Lindsey Graham, Cuma günü diğer iki Demokrat senatörle birlikte Batılı askeri yetkililerin Alman Ramstein üssünde sonuçsuz kalan toplantısıyla aynı zamanda Kiev'e yaptığı gezi sırasında. Amerika Birleşik Devletleri'nden Ukrayna'ya yardım sorunu ve Almanya, Ukrayna ordusuna tank göndermek istedi.

Güney Karolina'dan bu tanınmış Cumhuriyetçi senatör, Connecticut'tan Demokrat Senatör Richard Blumenthal ve Rhode Island'dan Demokrat Senatör Sheldon Whitehouse ile Ukrayna'ya gitti. Ukrayna'ya daha fazla yardım gönderilmesini destekleyen üç Amerikalı milletvekili, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile görüştü.

Görüşmenin ardından Twitter'da da paylaştığı basın toplantısında konuşan Graham, "Bir Cumhuriyetçi ve iki Demokrat olmak üzere üçümüzün de ortak bir amacı var: Rusları Ukrayna'dan çıkarmak. Bu hedefe ulaşmak için; "Ukrayna ordusunun tanklara ihtiyacı var."

Graham, "Ukrayna'ya kimin ne zaman tank göndereceğine dair saçma sapan şovlardan bıktım. Putin Avrupa haritasını silah zoruyla yeniden yazmaya çalışıyor. Dünya düzeni tehlikede" dedi.

Graham'ın bu tepkisi, ABD ve Alman savunma yetkililerinin Ukrayna'ya muharebe tankları gönderme konusunda anlaşmaya varamadıkları bir sırada gündeme geldi. Kiev, NATO ve diğer Avrupa ülkelerinden bu ülkeye Alman Leopard-2 tankları göndermelerini istedi, ancak bunun için Almanya'nın onayı gerekiyor.

Birkaç habere göre, Almanya Şansölyesi Olaf Schultz'un pozisyonu, Alman tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesine ancak Amerika'nın tanklarını Ukrayna'ya göndermesi halinde izin vereceği yönünde. Kiev ayrıca ABD'den güçlü M1 Abrams tanklarını Kiev'e göndermesini istedi, ancak ABD Başkanı Joe Biden bunu yapmayı reddetti.

Graham Cuma günü yaptığı açıklamada, "Almanlara, Ukrayna'ya ihtiyaçları olduğu için tank gönderin. Putin'in Ukrayna'da yenilmesi sizin ulusal çıkarlarınızadır. Biden yönetimine Amerikan tankları gönderin, diğerleri de onu izlesin" dedi.