ABD'li Bakan Umman'a  İsrail Konusunda  Baskı Yapıyor

ABD'li Bakan Umman'a İsrail Konusunda Baskı Yapıyor

Axios: Blinken ve Sullivan, hava sahasının İsrail uçaklarına açılmasını görüşmek üzere Umman'ı ziyaret etti

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Amerikan “Axios” internet sitesi, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken arasında Umman Dışişleri Bakanı Sayed Badr Al-Busaidi ile ülkesinin hava sahasının İsrail'e açılmasını görüşmek üzere bir görüşme yaptıklarını ortaya çıkardı.

"Axios" internet sitesine göre, Amerikalı ve İsrailli yetkililer geçen Temmuz'da Suudi Arabistan'ın İsrail havayollarına doğuya, Hindistan ve Çin'e giden uçuşlar için hava sahasını kullanma izni verdiğini belirterek, Umman'dan benzer bir izin almadan İsrail uçuşunun devam edeceğini vurguladı.

Yetkililere göre, geçen Temmuz ayından bu yana Biden yönetimi Ummanlıları hava sahasını İsrail havayollarına açmaya ikna etmeye çalışıyor, ancak Ummanlıların karşılığında elde etmek istedikleri birkaç ikili mesele ve Amerika Birleşik Devletleri'nden talepleri var

ABD'li ve İsrailli yetkililer, "Umman dışişleri bakanının geçen hafta Washington'a yaptığı ziyarette ilk kez stratejik bir diyaloğun gerçekleştiğini ve Yemen ve bölgesel güvenlik de dahil olmak üzere birçok başka konunun görüşüldüğünü" belirterek, ilerleme kaydedilmesini umduklarını dile getirdiler. Geçen hafta Washington'da yapılan görüşmeler, Umman Sultanlığı'nın hava sahasını İsrail havayollarına açmasının önünü açacaktı.

İsrail medyası daha önce "üst düzey bir İsrailli yetkilinin yakın zamanda Umman Dışişleri Bakanı Saeed Badr bin Hamad bin Hamoud al-Busaidi ile ilişkileri ilerletmek ve bölgesel işbirliğini güçlendirmek için bir araya geldiğini" bildirmişti.