ABD'den Yemendeki Tekfircilere Yardım

ABD'den Yemendeki Tekfircilere Yardım

Yemen'in kuzeyindeki stratejik Marib şehirdeki teröristlere yardım edecek

Tercüme Haber /Tevhidhaber

ABD Dışişleri Bakanlığı  , Cumartesi günü resmi Twitter hesabında, ABD'nin Yemen elçisi Tim Lenderking'in ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Direktörü Samantha Power ile görüştüğünü; Marib'de büyüyen krizi ele almak için ek finansman sağlamak için daha fazla bağışçıya duyulan ihtiyacı konuştuklarını yazdı.

Bu, birkaç mantıklı nedenden dolayı birçok şüphe uyandırıyor, en önemlisi,ABD  kalkınma ajansının geçen yıl,(çalışmalarının insani olması gerekirken)  bu ajansın logosunu taşıyan büyük miktarda silahın ortaya çıkmasıydı. Bu büyük bir skandaldı. El-Bayda vilayetindeki Tekfirci örgütlerin, özellikle El Kaide'nin unsurları, ABD Ajansı'nın istihbarat ve askeri operasyonları örtbas etmek için insani ve yardım çalışmalarını bir perde olarak kullandığının açık kanıtını temsil ediyordu. 

O sırada ABD bu skandalı hızla örtbas etmeye çalıştı,  bir gün sonra Yemen kıyılarında olduğunu iddia ettiği "İran silah sevkiyatına" el koyduğunu duyurdu. 

ABD'nin Marib'deki paralı askerlere ve tekfirci güçlere insani yardım adı altında ek finansmangöndermesi için ajansı görevlendirdiği göz ardı edilemez.

USAID Tarihinden Kilometre Taşları

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın şüpheli rolü sadece Yemen'de ortaya çıkmadı, çünkü ajansın birçok ülkedeki tarihi, Yemen silahlı kuvvetleri tarafından ortaya çıkarılanlara benzer bölümler içeriyor.

Eylül 2013'te ABD'li Blaze Media web sitesi "Suriye'deki El Kaide Bağlantılı Gruplar USAID'den Yararlanıyor mu?" başlıklı bir haber yayınladı. Bu, tekfirci liderlerin ve unsurların elinde teşkilatın logosunu taşıyan "yardımların" bir kısmını gösteren resimlerin yayılmasından sonra web sitesi, bu "yardımın" aslında sözde unsurlara yönelik olduğunu belirtti. Örgütün çalışması aslında Amerika Birleşik Devletleri'nin siyasi ve askeri hedefleri ve çıkarları ile bağlantılıdır.

Çeşitli basında çıkan haberler ve araştırmalar, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın işgal altındaki Filistin'de oynadığı şüpheli rolü ele aldı, çünkü istihbarat görevlerini yerine getiriyor ve Filistin direnişi hakkında bilgi topluyor, buna paralel olarak toplumu siyasallaştırarak "yumuşak" bir şekilde hedef alıyor. Amerikan ve İsrail yönelimlerine hizmet eden standartlarla bağlantılı hale getirmek ve böylece Filistin'e daha fazla nüfuz etmesine yardımcı olmak; düşmanca işlevlerini yerine getirmek için.

Çeşitli raporlar, ajansın Venezuela, Küba ve Bolivya gibi ABD tarafından hedef alınan birçok ülkede yürütülen zengin bir istihbarat geçmişine sahip olduğunu belirtiyor.Ajansın faaliyetleri, rejimleri devrilmek için muhalefet hücrelerini finanse etmeye ve kurmaya kadar gitti.

Iraklı araştırmacılar, örgütün 2003 yılında Irak'a girdiğini, ancak 2012 yılı dışında herhangi bir resmi faaliyet açıklamadığını, yani bu süre boyunca Amerikan işgal güçlerinin ve onların askeri ve istihbarat oluşumlarının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtiyor.