ABD'den Suudi Arabistan'a Misilleme

ABD'den Suudi Arabistan'a Misilleme

NBC: Washington, Suudi Arabistan'a askeri yardımı yavaşlatmayı tartışıyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

ABD medyası, ABD yönetiminin, petrol üretimini azaltma yönündeki "OPEC +" kararına yanıt olarak Riyad'a yönelik cezai tedbirlerin bir parçası olarak, "Patriot" füzelerinin sevkiyatını geciktirmek de dahil olmak üzere Suudi Arabistan'a askeri yardımı yavaşlatmayı tartıştığını bildirdi.

Amerikan "NBC" haber kanalı , iki Amerikalı ve kaynaktan alıntı yaparak, bazı askeri yetkililerin bu fikri desteklediğini, ancak diğerlerinin Washington ve Riyad arasındaki askeri ilişkinin herhangi bir misilleme konusu yapılmaması gerektiğini bildirdi.

Suudilerin Patriot fırlatma sistemlerine sahip olduğunu ancak "gelen tehditleri engellemek için" füzeleri yeniden ikmal etmeleri gerektiğini kaydetti.

Kanal'a göre, bazı askeri liderler Patriot füzelerinin Suudi Arabistan'a teslimatını geciktirmenin krallıktaki ABD güçlerini ve sivilleri tehlikeye atabileceğinden ve ayrıca bölgesel savunma ve güvenlik ilişkilerine tehdit oluşturabileceğinden endişe duyuyor.

Kaynaklar, masada birçok seçenek olduğunu doğruladı, ancak şu ana kadar herhangi bir karar alınmadı ve yakın gelecekte herhangi bir karar çıkması da olası değil dedi.

Aralık ayında yapılması planlanan bir sonraki "OPEC" toplantısının dönüm noktası olacağına dikkat çeken yetkililer, toplantının ardından Suudilerin üretim miktarlarını artırması halinde ABD'nin Suudi Arabistan'a karşı hiçbir önlem almamasının mümkün olabileceğini söylediler.

İki yetkili, Suudileri gelecekteki herhangi bir askeri eğitim ve katılımdan hariç tutmak için başka bir seçeneğin masada olduğunu söyledi.

Mevcut ve eski ABD'li yetkililer, şu anda Suudi Arabistan'daki ABD kuvvetlerinin varlığının niteliğini değiştirme konusunda hala ciddi bir tartışma olmadığını doğruladılar, ancak Biden yönetiminin petrol üretimini azaltma kararının hemen ardından ABD ile ilgili sorunları tartışmaya başladığını belirttiler.

Yetkililer, Beyaz Saray'ın "kızgın olduğunu ve Suudileri gerçekten cezalandırmak istediğini", ancak bölgedeki diğer ortakların ve müttefiklerin Suudi Arabistan'a güvenmesi gerçeğiyle konunun karmaşıklaştığını söyledi.

ABD'li bir yetkili, "Suudi Arabistan'ı cezalandırmak ile ABD için işleri daha zor veya tehlikeli hale getirmemek arasında bir denge olmalı" dedi.

Ayrıca bir Beyaz Saray yetkilisi, Riyad'a yapılacak güvenlik yardımında yapılacak değişiklikler düşünülürken, Biden yönetiminin karar vermek için acelesi olmadığını belirtti.

GERİLİMİN NEDENİ PETROL

OPEC+ grubu kasımdan itibaren günlük petrol üretimini 2 milyon varil azaltma kararı aldı