ABD'den Suud'a Füze Satışı

ABD'den Suud'a Füze Satışı

ABD'den Suudi Arabistan’a 650 Milyon Dolarlık Füze Satışı Onayı

ABD Senatosu Salı günü, Suudi Arabistan'a 280 gelişmiş havadan havaya füze satışını yasaklama planını reddetti.

Dünkü ABD Senatosu oylamasında, 280 gelişmiş AIM-120C-7 / C-8 orta menzilli füze ve 596 LAU-128 fırlatma rampasını içeren teçhizatı Suudi Arabistan'a satmak için bir anlaşma konusunda 62 senatör leyhte oy kullandı ve 25 senatör ise ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanan anlaşmaya karşı çıktı.

ABD Senatosu'nun üç üyesi 19 Kasım'da, bir grup senatörün Suudi Arabistan'ın Yemen'deki saldırılarının devam etmesi nedeniyle, Biden'in cumhurbaşkanlığı döneminde Suudi Arabistan ile ilk büyük silah anlaşmasına karşı olduğunu açıklamıştı.

Beyaz Saray, Senato'nun Suudi Arabistan'a kısa menzilli havadan havaya füze satmak için önerilen bir anlaşmayı engelleme kararına şiddetle karşı çıktı.

Beyaz Saray yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan'a 280 kısa menzilli havadan havaya füze satışını yasaklayan Senato kararına şiddetle karşı çıkılıyor. " diye belirtti.

ABD Senatosu, Suudi Arabistan'a 650 milyon dolar değerinde 280 füze satmayı kabul ederken, düzinelerce uluslararası insan hakları örgütü Kongre üyelerini Suudi Arabistan'a silah satışına karşı çıkmaya çağırdı.

46 uluslararası insan hakları örgütü, Kongre üyelerini Başkan Joe Biden yönetiminin Suudi Arabistan'a 650 milyon dolarlık silah satışına karşı çıkmaya çağırdı.

Örgütler, anlaşmanın ABD'nin Suudi Arabistan'ı cezadan muaf tutacağı ve Yemen'deki suçlarını destekleyeceği anlamına geldiğini belirtti.

rast