ABD'den Son Dakika Tayvan Kararı

ABD'den Son Dakika Tayvan Kararı

ABD, uçak gemisi Reagan'ı Tayvan Boğazı'nda tutacağını duyurdu

ABD, Çin ordusu deniz tatbikatlarını tamamlamaya devam etmesine rağmen, savaş gemilerinin ve bir uçak gemisinin Tayvan Boğazı'nda kalacağını duyurdu.

Bu, Çin televizyonunun ABD uçak gemisi "Ronald Reagan"ın Tayvan'dan çekilmesiyle ilgili olarak bildirdiği haberleri yalanlamaya geldi.

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby Perşembe akşamı geç saatlerde yaptığı açıklamada, Pentagon'un , uçak gemisi USS Ronald Reagan liderliğindeki bir grup ABD savaş gemisine durumu izlemek için genel alanda konumlarında kalmalarını emrettiğini söyledi .

Kirby, "Batı Pasifik'in denizlerinde ve göklerinde, Tayvan'ı desteklemek ve özgür ve açık bir Hint-Pasifik'i savunmak için on yıllardır yaptığımız gibi uluslararası hukuka uygun olarak hareket etmekten geri durmayacağız" dedi.

Beyaz Saray sözcüsü ayrıca "Çin tepkisini abartmayı seçti ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretini Tayvan Boğazı ve çevresindeki kışkırtıcı askeri faaliyetleri artırmak için bahane olarak kullandı" dedi.

Çin televizyonu, Tayvan kıyılarında Çin tatbikatlarının duyurulmasından sonra, ABD uçak gemisi "Ronald Reagan"ın adadan "yüzlerce kilometre" uzaklaştığını söylemişti.

Televizyon, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye eşlik eden "Ronald Reagan"ın daha sonra geri çekilmeden önce Tayvan'a gittiğini söyledi.

ABD Donanması, uçak gemisinin Tayvan'ın güneydoğusundaki suları da içeren Filipin Denizi'nde periyodik operasyonlar yürüttüğünü belirtmişti .

Pelosi, bu seviyedeki bir ABD'li yetkilinin 25 yıl aradan sonra Tayvan'a yaptığı ilk ziyaret için Salı akşamı Tayvan'a geldi .

Pekin, demokratik yönetime sahip olan adayı, anakaraya geri verilmesi gereken Çin Halk Cumhuriyeti'nin ayrılıkçı bir eyaleti olarak görüyor .

Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) potansiyel ziyarete askeri tatbikatlar, gerçek ateş tatbikatları, adanın yakınlarına askeri uçaklar sevk ederek ve deniz bölgelerini kapatmak için bölgeye Çin Donanması gemileri konuşlandırarak yanıt verdi .

Öte yandan Tayvan ordusu alarm durumunu yükselttiğini duyurdu .

Kaynak:Haber Kaynağı