ABD'den  Göstermelik Tepki

ABD'den Göstermelik Tepki

Blinken, ABD İsrail lobisine yerleşim yerinin genişletilmesinin barışa engel olduğunu söyledi

Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazartesi günü ABD'nin hem İsrail'in güvenliğine hem de İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli bir çözüme olan bağlılığını sürdürme sözü verdi, ancak Reuters'in bildirdiğine göre Yahudi yerleşim yerlerinin genişletilmesinin barışa engel olacağını söyledi .

İsrail yanlısı lobi grubu, Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi veya AIPAC'a yaptığı konuşmada Blinken, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın ilhakına yönelik hareketlerin veya kutsal yerlerdeki statükoyu bozmanın, İsrail'in İsrail'e dönüş umutlarını zedeleyeceğini söyledi.

Başkan Joe Biden'ın yönetimi, İsrail'in sağcı hükümetini yerleşim yerlerini sağlamlaştırma olarak gördüğü hamleler ve bazı hükümet üyelerinin Kudüs'teki hem Müslümanlar hem de Yahudiler için kutsal olan yerlere yaptığı "kışkırtıcı" ziyaretler nedeniyle eleştirdi.

"Aynı şekilde, Batı Şeria'nın fiilen veya hukuken ilhakına yönelik herhangi bir adım, kutsal mekanlardaki tarihi statükonun bozulması, evlerin devam eden yıkımları ve nesillerdir bu evlerde yaşayan ailelerin tahliye edilmesi, iki kişinin geleceğine zarar veriyor. Ayrıca, tüm insanların hak ettiği temel günlük onuru da baltalıyorlar," diye ekledi

İsrail'in Washington büyükelçiliği yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Üst düzey ABD'li diplomat, Amerika'nın İsrail'e uzun süredir devam eden taahhüdünü özetlediğinde geniş alkış topladı ve İsrail'in 1 numaralı düşmanı İran'ın nükleer silah edinmesini engellemeye geldiğinde tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi.

Bu hafta Suudi Arabistan'a seyahat edecek olan Blinken, ABD'nin İsrail'in komşularıyla bütünleşme çabalarına yardım etmeye devam edeceğini söyledi. .

Blinken, "ABD'nin İsrail ile Suudi Arabistan arasında normalleşmeyi teşvik etmede gerçek bir ulusal güvenlik çıkarı var" diye ekledi.

Kaynak:TEVHİDHABER