ABD'den General Süleymani  İtirafı

ABD'den General Süleymani İtirafı

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, General Kasım Süleymani suikastınan sonra Amerikan güçlerini hedef alan saldırıların dört kat arttığını açıkladı.

- Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Perşembe akşamı yaptığı açıklamada Donald Trump’ın nükleer anlaşamadan çekilmesinden ve Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’ye yapılan suikasttan sonra yaşanan duruma ilişkin açıklamada bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Ned Price, Amerika’nın nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinden sonra İran’ın nükleer programını çok daha ciddi şekilde geliştirdiğini, General Süleymani’ye düzenlenen suikasttan sonra da Amerika’nın bölgedeki üslerine ve güçlerine yönelik saldırıların olağanüstü şekilde arttığını söyledi.

Ned Price, düzenlediği basın toplantısında “2012 – 2018 yıllarında Irak’ta Amerikan güçlerine ve diplomatik tesislerine yönelik ciddi bir saldırı söz konusu değildi. Bu durum 2018’de değişmeye başladı 2019 ve 2020 yılları arasında İran destekli gruplar tarafından yapılan saldırılar yüzde 400 oranında arttı. Bu, Amerika’nın nükleer anlaşmadan çekilmesinden, devrim muhafızları ordusunu terör listesine almasından ve General Süleymani’ye suikast yapmasından sonra oldu” dedi.

Trump hükümetinden “miras olarak devraldıkları İran destekli grupları yok etme stratejisi”nin hiçbir işe yaramadığını belirten Ned Price, “Biz işlevsel ve etkili bir strateji görmek istiyoruz; ancak hala nükleer anlaşmaya geri dönmenin en iyi yol olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

İran’la nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Ned Price “Nükleer anlaşmaya dönme konusunda çok az konu kaldı; şu an karar verme sorumluluğu İran tarafında” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise daha önce verdiği bir mülakatta Viyana’da yapılan müzakerelerde İran’ın gerçek ve tüzel kişilerinin kırmızı listeden çıkarılması ve Amerika’nın İran’a yönelik tek taraflı adımları gibi konuların hala en önemli görüşme mevzuları olduğunu söyledi.

YDH