ABD Yönetimi Savaş İstiyor !  Tayvan'a 100 adet Gelişmiş Patriot Verdiler

ABD Yönetimi Savaş İstiyor ! Tayvan'a 100 adet Gelişmiş Patriot Verdiler

ABD yönetimi Kongre'ye Tayvan'a 100 adet gelişmiş Patriot füzesi satışını bildirdi

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Bloomberg, ABD yönetiminin Tayvan'a en gelişmiş 100 Patriot hava savunma füzesinden yaklaşık 100 adet satılması için bir anlaşmayı Kongre'ye bildirdiğini ve sözleşmenin değerinin yaklaşık 882 milyon dolar olduğunu kaydettiğini bildirdi.

ABD ajansı ise bir raporda, Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir bildiride, önerilen askeri anlaşmanın radarlar ve diğer destek ekipmanlarını içerdiğinin belirtildiğini ve 2010 yılında Tayvan ile imzalanan eski bir savunma anlayışının pekiştirilmesi olarak sunulduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı'nın Salı günü yaptığı bildirimin, 30 güne kadar bir süre içinde milletvekilleri tarafından değerlendirilmek üzere kongre kayıtlarında yayınlanması bekleniyor.

Teklif, Tayvan'a yapılan 2010 satış anlaşmasının hükümleri uyarınca yapıldı ve bu nedenle teknik olarak yeni değil ve toplam 2,81 milyar dolarlık potansiyel değerle önceki anlaşmanın bir geliştirmesi olarak sınıflandırılıyor.

Yeni teklif, Lockheed Martin'in Tayvan'a gönderilen önceki Patriot füzelerinden daha gelişmiş olan Patriot Pac-3 Füze Segmenti Geliştirmesinin 100 adede kadar satışını öngörüyor.

Teklif ayrıca M903 fırlatıcı modifikasyon kitlerini, eğitim ekipmanlarını ve yeni füzeleri barındırmak için yazılım güncellemelerini içeriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı bildirimde, önerilen satışın Tayvan'ın Patriot füze sistemini "füze ​​savunma kabiliyetini geliştirmek, toprak bütünlüğünü savunmak ve bölgesel istikrara yönelik tehditleri caydırmak için" artıracağını söyledi.

Hareket, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Pekin'in kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ettiği adaya karşı "daha saldırgan" olacağından korktuğu bir dönemde geldi. Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in 2027 yılına kadar Tayvan'ı işgal etme yeteneğine sahip olmak istediğine inanıyor.

Bu bağlamda Beyaz Saray sözcüsü Karen Jean-Pierre, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Tayvan'ı korumanın yollarını bulmak ve savunma yeteneklerini geliştirmek için Kongre ile çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Geçen Eylül ayında ABD, savunmasını güçlendirmek amacıyla Tayvan'a 1,1 milyar dolarlık yeni bir silah anlaşması yaptığını açıklayarak Çin'i kızdırdı.

Anlaşma, savaş gemilerini batırabilen 60 Harpoon füzesi, füzeleri veya insansız hava araçlarını önleme yeteneğine sahip 100 kısa menzilli Sidewinder füzesi ve ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre Tayvan radar sistemi için 665 milyon değerinde bir bakım sözleşmesi içeriyordu.

Anlaşma hakkında yorum yapan Beyaz Saray, "Çin üzerindeki baskıyı artırmaya devam ederken, Tayvan'a savunma yeteneklerini sürdürmek için ihtiyaç duyduğu şeyi sağlayacağını" doğruladı.