ABD Yönetimi Kimin İsyancı Olduğuna Daha Karar Vermedi

ABD Yönetimi Kimin İsyancı Olduğuna Daha Karar Vermedi

ABD Dışişleri Bakanlığı: Sudan'daki çatışmanın taraflarından herhangi birini isyancı olarak sınıflandırmak için henüz çok erken

ABD Dışişleri Bakanlığı, Sudan'daki çatışmanın taraflarından herhangi birini isyancı olarak sınıflandırmak için henüz çok erken olduğunu belirterek, ateşkesin ülke genelinde uygulanması gerektiğini vurguladı.

Ve "Al-Arabiya" internet sitesinde ABD Dışişleri Bakanlığı bölge sözcüsü Samuel Warburg'un Cuma günü "ülkesinin Sudan'daki meseleleri yakından izlediğini ve ateşkese saygı göstermede ilerleme kaydettiğini" söylediği aktarıldı.

Dışişleri Bakanlığı'nın ateşkesi izlemek için Sudan'daki bazı sivil güçlerle iletişim kurduğunu ve şu anda ortaklarıyla odaklandığını sözlerine ekledi ve Sudanlıların şiddetin devam etmesinden muzdarip olduğuna işaret etti.

Amerikalı sözcü, ülkesinin şu anda Sudan'a insani yardım ulaştırmaya odaklandığını ve Birleşmiş Milletler'in Sudan'da önemli ve büyük bir rol oynadığını sözlerine ekleyerek, çatışmayı sona erdirmek için Sudan halkıyla temas halinde olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Nihai hedefin Sudan'da sivil bir hükümete ulaşmak olduğunu anlatan Bakan, şu anda koşulların sivil olanlar da dahil tüm tarafların siyasi süreci yeniden başlatması için uygun olmadığına işaret etti.

Bu, Afrika Birliği'nin Sudan sürecine ilişkin sözcüsü Mohamed El-Hassan Ould Labat'ın, anlaşmaya varılmaması durumunda Sudan'daki durumun tehlikeli bir gelişme olacağını doğrulayarak, bunun komşu ülkeleri olumsuz etkileyeceğini belirttiği bir döneme denk geliyor. .

Al-Arabiya kanalına Cuma günü yaptığı açıklamalarda, Afrika Birliği'nin krizi sona erdirmek için bir yol haritası üzerinde çalışacağını da sözlerine ekledi ve Sudan'daki barış kararının çatışan iki bileşeni ilgilendirdiğini vurguladı.

Sudan'daki krize ilişkin bakış açılarını birleştirme gereğini de vurguladı ve Sudan'daki duruma ilişkin çok sayıda bakış açısının durumu daha da kötüleştirdiğini kaydetti.

Sudan'da taraflardan birinin zafere ulaşacağına inananların "hezeyan" olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı, kapsamlı diyaloğun yolun normal yerine dönmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

Cuma günü, Suudi Arabistan ve ABD, Perşembe günü Sudan ordusu ile "hızlı destek" güçleri arasındaki ateşkese saygıda bir önceki güne göre bir gelişme olduğunu duyurdu.

Pazartesi akşamı, çatışmanın kalıcı olarak durdurulması ve devam eden silahlı çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunması amacıyla Suudi Arabistan'daki ihtilafın iki tarafı arasındaki görüşmelerin sürdürülmesine paralel olarak 7 günlük yeni bir ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi.

Sudan'ın başkenti Hartum'da Çarşamba günü ateşkes anlaşmasının uygulanmasına rağmen silahlı çatışmalar yeniden başlarken, ordu "hızlı destek" güçleri tarafından bastırıldığı haberinin ardından para matbaalarının kontrolünün geri alındıüı dıuyruldu

Gözlemcilere göre, daha önceki düzinelerce ateşkes tutmadı, ancak şimdi tüm umutlar son ateşkese bağlandı, özellikle de gözlemcilere göre iki taraf bunu diyalog dışında bir çözüm olmadığını anladıktan sonra imzaladı.

Kaynak:TEVHİDHABER