ABD Senatosu, Yemen'de Suud'a  Askeri Desteği Kesmek İçin Toplanıyor

ABD Senatosu, Yemen'de Suud'a Askeri Desteği Kesmek İçin Toplanıyor

Yeni bir hamle.. ABD Senatosu, Yemen'de Suudi Arabistan'a askeri desteğin durdurulması için oylamaya hazırlanıyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

ABD Senatosu Bütçe Komitesi başkanı Bernie Sanders, Meclisin ABD'nin Yemen'deki Suudi liderliğindeki askeri kampanyaya verdiği desteği durdurmayı amaçlayan "Savaş Yetkileri Kararını önümüzdeki hafta oylamaya gideceğini" söyledi.

Amerikan gazetesi The Intercept, V'den alıntı yaptı. raporTercüme"Yeni Körfez"Gözlemciler, Demokratların kontrolü ele geçirmesinin ardından yasanın Senato'dan geçmesi için durumun artık olgunlaştığını belirtti.

Gözlemciler, yaklaşan kararın Suudi Arabistan'a, "Biden" yönetiminin Krallığa "uzlaştırıcı" olan son pozisyonlarına rağmen, Yemen'deki düşmanlıkları sürdürmek için hareket özgürlüğüne sahip olmadığına dair bir sinyal göndereceğini düşündüler.

Gazete, savaş yetkilerinin kararının Senato'da özel bir ayrıcalığa sahip olduğunu, yani belirli bir süre geçtikten sonra Konsey liderliğinin onayına gerek kalmadan oylamaya konulabileceğini söyledi.

Sanders'ın kararı geçirmek için oy almayı umup ummadığı sorulduğunda Sanders, "Sanırım öyle, evet" yanıtını verdi.

2019'da Kongre, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki askeri desteğini önlemek için Savaş Yetkileri Kararını çoktan geçirmişti, ancak eski Başkan Donald Trump bunu veto etti.

Her ikisi de tasarının önceki versiyonlarını destekleyen Senatörler Bob Menendez ve Lisa Murkowski, Sanders'ın sunacağı kararın son versiyonunun taslak metnini görmediklerini ancak göreceklerini doğruladıklarını söylediler.

Menendez daha önce ABD'nin Suudi Arabistan'a askeri desteğinin dondurulması çağrısında bulunmuş ve geçen Ekim ayında yaptığı açıklamalarda şunları söylemişti: "ABD, Suudi Arabistan'ın ötesindeki her türlü silah satışı ve güvenlik işbirliği de dahil olmak üzere, Suudi Arabistan ile işbirliğimizin tüm yönlerini derhal dondurmalı"demişti.