ABD Senatörden Türkiye’ye Tehdit

ABD Senatörden Türkiye’ye Tehdit

ABD’li Senatör Chris Van Hollen, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmesini engellenmesi halinde F-16 uçaklarının Türkiye’ye satılmayacağını belirterek Batı ülkelerine yaptırım çağrısında bulundu.

ABD’nin Washington eyaletinde medya kuruluşu Al-Monitor’un düzenlediği etkinlikte konuşan Demokrat Senatör Chris Van Hollen, “F-16 satışının Türkiye tarafından İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik üyelikleri onaylanmadan gerçekleşeceği hiçbir senaryo yok” açıklamasında bulundu.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerinin Türkiye tarafından engellenmesi halinde ise ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye karşı yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin Rusya’ya yaptırım uygulama konusundaki isteksizliğine ve Suriye’deki askeri operasyonlarına atıfta bulunan senatör, Ankara’nın “genelde vefasız bir müttefik olduğunu” söyledi.

KRİTİK ZAMANLAMA
Gelişme, Biden yönetiminin Türkiye’ye F-16 savaş uçağı sağlamak için 20 milyar dolarlık bir anlaşma yapma niyetini Kongre’ye bildirmeye hazırlanırken geldi. Tartışmalı satış, İsveç’teki Türkiye Büyükelçiliği’nin önünde Rasmus Paludan’ın Kuran-ı Kerim yakması sonrasında daha da karmaşık hale geldi.

Satış Kongre’ye bildirildikten sonra, senatörlerin satışı engellemek için bir ret kararı çıkarmaları için bir aylık vakitleri olacak. Van Hollen, Kongre anlaşmaya karşı çıkarsa Başkan Joe Biden’ın böyle bir yasa tasarısını veto etmeye kalkışmayacağını belirtti.

‘ENDİŞE DUYDUĞUMUZ İKİ ÜLKE’
Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Van Hollen, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni de Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarına uymamakla eleştirerek “Bunlar, yaptırım rejiminde bir sızıntı gördüğümüz için çok endişe duyduğumuz iki ülke” dedi.