ABD: Rusya'nın Ukrayna  İşgaliyle İsrail'in Filistin İşgali Aynı Şey Değil

ABD: Rusya'nın Ukrayna İşgaliyle İsrail'in Filistin İşgali Aynı Şey Değil

ABD, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savunma hareketini işgal olarak değerlendirirken, İsrail'in Filistin işgalinin kıyaslanmasına karşı çıktı.

Yıllardır Filistin topraklarını işgal eden ve binlerce sivili katleden Siyonist İsrail'e tek kelime etmeyen, bilakis destekleyen Amerika Birleşik Devletleri ilginç bir teori ortaya attı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya'nın Ukrayna'da uygulanan oyuna karşı savunması ile İsrail'in Filistin işgalinin kıyaslanmasına tepki gösterdi.

Price, iki sürecin birbirinden farklı olduğunu savundu.

Sözcü Ned Price, "Filistin'in egemen bir devlet olmamasını" aradaki en temel fark olarak nitelerken, İsrail'e yönelik bu eleştirinin meşru olmadığını iddia etti.

Bu konudaki açıklama, Birleşmiş Milletler'in İsrail ile ilgili kurduğu Soruşturma Komisyonu'nun kararından sonra geldi. Söz konusu kararda, İsrail'in 1967 sınırlarındaki Filistin topraklarını işgali illegal olarak nitelenmişti. Bu hamlenin fiili bir ilhak anlamına geldiği vurgulanmıştı.

Karar sonrasında BM'nin insan hakları uzmanlarından Navi Pillay, İsrail'in işgal ve ilhakını, Rusya'nın Ukrayna'daki işgal ve ilhakına benzetmişti.

İşgalci İsrail ve ABD bu açıklamaya tepki göstermişti.

Bu iki ülke, BM'nin İsrail'e karşı kurduğu Soruşturma Komsiyonu'na da tepki gösteriyordu.(Ajanslar)