ABD Raporu : Yemen'de Bu Kadar Sivilin Öleceğini Tahmin Edemedik

ABD Raporu : Yemen'de Bu Kadar Sivilin Öleceğini Tahmin Edemedik

ABD raporu: Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon, Yemen savaşındaki sivil kayıpları tahmin edemedi

ABD hükümetinin bir raporu, Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının, Yemen'deki "felaket savaşında" Suudi liderliğindeki Arap koalisyonunun neden olduğu sivil kayıpları ve cinayetlerde ABD silahlarının kullanımını değerlendiremediğini belirtti.

New York Times tarafından kapsanan Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisi raporu, Arap koalisyonunun "büyük ölçüde ABD şirketleri tarafından Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon'un onayıyla sağlanan ve bakımı yapılan savaş uçakları ve mühimmatlarını kullanarak ölümcül saldırılar düzenlediği" sonucuna varmıştı. "

Rapor, mevcut Başkan Joe Biden'in yönetimine ek olarak eski Başkanlar Barack Obama ve Donald Trump yönetimlerini de içeren 2015 ile 2021 arasındaki dönemi kapsıyor.

Biden, krallığı bu yaz ziyaret etmeyi planlıyor, bu ziyaret bazı önde gelen Demokratlardan eleştiri aldı ve ABD'nin krallığı yükselen fiyatları durdurmak için daha fazla petrol pompalaması yönünde teşvik etme ihtiyacını doğurdu

Bazı yetkililer, Dışişleri Bakanlığı'nın bu süreç yoluyla önemli bulguları halktan gizleyebileceğinden endişe duyduklarını dile getirdi.

Yetkililer, yeni rapordaki ana bulgunun, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon'un sivil kayıplar hakkında yeterli veri ve kanıt toplayamaması veya ABD yapımı silahların kullanımını izlememesi olduğunu söyledi.

Bir Pentagon yetkilisi, ABD kurumlarının ölümleri değerlendirmek için açık kaynak istihbaratına güvendiğini ve Yemen'de saldırı bölgelerine gidebilecek askeri personelinin olmadığını belirtti ve kendini savundu .

New York Times, geçen yıl ABD'nin Afganistan, Irak ve Suriye'deki hava saldırılarındaki sivil kayıpları ve hükümetin sivil kayıpları araştırmadaki başarısızlığını ortaya koyan bir dizi makale yayınladı.

Yemen'de, Suudi liderliğindeki hava saldırılarından kaynaklanan sivil kayıplar, savaşın ilk yıllarında en yüksek seviyedeydi.

Hastaneler, okul, otobüsleri, cenaze merasimleri hedef aldı. Husi yetkilileri ve uluslararası yardım örgütlerinin gazeteye verdiği demeçte, 21 Ocak'ta Husilerin yönettiği bir hapishaneye düzenlenen hava saldırısında en az 70 kişi öldü ve düzinelerce kişi yaralandı.

Silahlı Çatışma ve Olay Verileri Projesi web sitesinin bir tahminine göre, savaşta yaklaşık 15.000 sivil de dahil olmak üzere 150.000'den fazla insan öldü .

Şubat 2021'de yaptığı bir konuşmada Biden, "ilgili silah satışları" da dahil olmak üzere Yemen'deki "saldırı operasyonlarına" yönelik tüm ABD desteğini sonlandıracağını söyledi.

Washington Post kısa süre önce Yemen'deki çok sayıda hava saldırısının Amerikan şirketleri ve ABD ordusu tarafından eğitilmiş pilotlar tarafından geliştirilen, bakımı yapılan ve satılan uçaklar tarafından nasıl gerçekleştirildiğine dair bir araştırma raporu yayınladı.

Kaynak:Haber Kaynağı