ABD, Masa Dışına İtilmeyi Sindiremedi

ABD, Masa Dışına İtilmeyi Sindiremedi

ABD yönetimi, Türkiye-İran ve Moskova arasında Suriye ile ilgili gerçekleşen zirvede masa dışına itildiklerine dair iddiaları reddediyor.

Suriye'de yüzbinlerce kişinin öldüğü savaşı izlemekle yetinen ABD yönetimi, Rusya-Türkiye-İran arasında gerçekleşen zirvede masa dışına itildikleri iddialarını reddetti.
Middle East Monitor'da yayınlanan bir haberde, Suriye konusundaki zirvede bugüne kadarki masadaki baş aktör ABD'nin olmamasına dikkat çekildi. ABD hükümeti, toplantı sonucunu olumlu karşıladığını ve süreçte hala yer aldığını ifade etse de, bazı yetkililer ve araştırmacılar durumun böyle olmadığını düşünüyor.
"ORTADOĞU'DA ETKİMİZ AZALMIYOR"
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin sözcüsü, ABD'nin Suriye görüşmelerinde yer almamasının, süreçten dışlandığı ve Ortadoğu'da Amerikan etkisinin azaldığı anlamına gelmediğini iddia etti. Sözcü John Kirby, "Bakan (Kerry) bunu bir dışlanma olarak görmüyor. Bunu Suriye'de kalıcı barış için gösterilen yeni bir çaba olarak görüyor ve bu amaca yönelik her türlü ilerlemeyi memnunlukla karşılıyor" ifadesini kullandı.
Washington'daki yakın Doğu Politika Enstitüsü öğretim üyesi ve hem Demokrat hem Cumhuriyetçi yönetimlere danışmanlık yapmış olan Dennis Ross, ABD'nin kendisini Ortadoğu'da "alakasız" bir duruma getirdiğini söyledi.
Ross, "Muhalefet bizimle ve Esad'la diyaloga girmek için hiçbir neden görmüyor. Ruslar ve İran, Halep ve diğer Suriye kentlerine yaptıkları saldırılar için ödeyecekleri bedeli artırmak için elimizden hiçbir şey gelmediğini biliyorlar" dedi ve ekledi: "Rusya, siviller üzerindeki etkisini göz ardı ederek sahadaki güç dengesini değiştirdikten sonra şimdi kendini arabulucu konumuna getirdi."