ABD-İsrail arasında İran Görüşmesi

ABD-İsrail arasında İran Görüşmesi

ABD'li ve İsrailli üst düzey yetkililer, Beyaz Saray’da ABD ordusu ile İsrail Savunma Kuvvetleri arasındaki son ortak askeri tatbikatları gözden geçirdiler. Yapılan toplantıda, İran'a karşı iş birliğini geliştirme sözünün verildiği kaydedildi.

Beyaz Saray dünkü açıklamasında, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın, İsrailli mevkidaşı Tzachi Hanegbi ve İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’ın yer aldığı üst düzey bir İsrail heyetini, ABD-İsrail Stratejik Danışma Grubu toplantısı için Beyaz Saray’da ağırladığını bildirdi.

Yetkililer, İran’ın nükleer programındaki gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini ve İsrail ile ABD arasında uzun süredir devam eden güvenlik ortaklığını daha da geliştirme yönündeki ortak hedeflerini teyit ettiler.

Açıklamada “Bu bağlamda yetkililer, İran'ın nükleer silah edinmesini önlemek ve İran'ın düşmanca bölgesel faaliyetlerini daha fazla caydırmak için koordinasyonu artırma sözü verdiler” denildi.

Ayrıca ABD ordusu ile İsrail işgal güçleri arasındaki son ortak askeri tatbikatların gözden geçirildiği kaydedildi.

Beyaz Saray, son olarak yetkililerin İsrail'in güvenliğini ve Orta Doğu bölgesine siyasi entegrasyonunu İbrahim Anlaşması, Negev Forumu ve Batı Asya’daki “I2U2” İttifakı aracılığıyla daha da derinleştirme çabalarını gözden geçirdiğini söyledi. Beyaz Saray, “Sayın Sullivan, Başkan Biden'ın, Temmuz 2022'de İsrail'e yaptığı ziyaret sırasında imzalanan Kudüs ABD-İsrail Stratejik Ortaklığı Ortak Deklarasyonu'nda ifade edildiği gibi, İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz taahhüdünü yeniden vurguladı" dedi.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Uluslararası Atom enerjisi Ajansı Başkanı Grossi’nin Tahran ziyareti hakkında yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmanın şuan için gündemlerinde olmadığını yineledi.

Price açıklamasında “Gündemde olan, İran'ın kendi halkına baskı yapması, Rusya'ya silahlı insansız hava araçları sağlaması ve Amerikalıları haksız yere tutuklamasıdır” dedi.

ABD Dışişleri Sözcüsü ayrıca, Grossi'nin İran'la vardığı anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ve ABD'nin İran'ın bu anlaşmaya uymasını ve nükleer tesislerinin izlenmesine izin vermesini beklediğini belirtti. (Kudüs Haber Ajansı - KHA)