ABD ile Saddam Arasındaki Pazarlığın Ayrıntıları Ortaya Çıktı

ABD ile Saddam Arasındaki Pazarlığın Ayrıntıları Ortaya Çıktı

Saddam'ı affetmek ve idamını engellemek için Amerika'nın şartları nelerdi?

Saddam'ın eski başkanının savunma avukatları, idamını önlemek için eski Irak diktatörü ile Amerika Birleşik Devletleri arasında tamamlanmamış bir anlaşmayı ortaya çıkardı.

, Irak'ta Saddam rejiminin sona ermesinin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen, bu ülkenin devrik cumhurbaşkanının tutuklanıp yargılanmasına ilişkin bazı ayrıntılar henüz açıklanmadı.

Saddam'ın savunma ekibinin eski başkanı Halil el-Dulaimi, Al-Arabiya Network'ün siyasi hafıza programına verdiği bir röportajda, ABD'nin çeşitli koşullar altında Saddam'ı affetmeyi teklif ettiğini ifşa etti.

Al-Dulaimi, "Al-Arabiya" kanalına verdiği bir röportajda, Amerikalıların Saddam'la pazarlık yaptığını ve kendisine af çıkması için bir kişiyi Irak cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atamasını teklif ettiğini söyledi. Bu duruma göre, bu kişinin bir başkan yardımcısının olağan yetkilerine sahip olmaması gerekir.

Amerikalıların bir diğer şartı da Felluce şehrinde Amerikan kuvvetlerine karşı çıkan çatışmaların sona ermesiydi. Al-Dulaimi'nin açıklamalarına göre, Saddam'ın kurtuluştan sonra Irak'tan ayrılması Amerika'nın bir başka şartıydı.

Bu şartları Duleymi'ye bizzat ileten Saddam, böyle bir teklife karşı çıktı.

Al-Dulaimi, açıklamasına devam ederek, Saddam ile ilk görüşmesinden itibaren karşısındaki kişinin Saddam'ı taklit ettiğinden şüphelendiğini sözlerine ekledi. Irak'ın eski cumhurbaşkanının güvenlik nedeniyle 40 benzerine sahip olduğu o dönemde birçok açıklama yayınlandı.

Saddam'ın savunma timi başkanı devam etti, ilk görüşmede karşısındaki kişinin Saddam olduğundan emindi.

Dönemin ABD Başkanı George Bush'un "Irak'ın Kurtuluşu İçin Operasyon" adını verdiği operasyonun üzerinden 20 yıl geçti. Bu operasyonda ABD, hiçbir zaman bulamadığı kitle imha silahlarına sahip olma bahanesiyle yaklaşık 150.000 Amerikan askeri ve 40.000 İngiliz askeriyle Irak'a saldırmıştır.

Amerikan harekatının başlamasından üç hafta sonra Irak'taki Baas rejiminin sona erdiği ilan edildi ve Saddam 8 ay boyunca kamuoyundan gizlendi.

Daha sonra ABD ordusu tarafından bulundu ve bir duruşmanın ardından Aralık 2006'da idam edildi.

Kaynak: TEVHİDHABER