ABD Genelkurmay Bşk. Terör Örgütü YPG/PKK’yi Ziyaret Etti

ABD Genelkurmay Bşk. Terör Örgütü YPG/PKK’yi Ziyaret Etti

ABD Genel Kurmay Başkanı Mark Milley, çekirdek kadrosunu PKK/PYD/YPG’nin oluşturduğu SDG'yi ziyaret etti. Şam’ın çok sert tepki gösterdiği ziyarete ilişkin Ankara’dan hala bir açıklama gelmiş değil.

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin “terör koridoru” olarak tanımladığı bölgeye üst düzey bir ziyaret gerçekleşti. İlk kez bir Amerikan Genel Kurmay Başkanı Ankara’nın “terör örgütü” olarak gördüğü PYD/YPG yapılanmasını Suriye topraklarında ziyaret etti.

ABD Genelkurmay Başkanı Milley, 900 civarında ABD askerinin bulunduğu Suriye’de alınan risklere değip değmediği yönündeki soruya “Bunun önemli olduğunu düşünüyorsanız o zaman cevap; evet” diyerek yanıt verdi.

Amerikan ordusunun Suriye’de aldığı risklere değdiğini ifade eden Milley, “IŞİD’in kalıcı bir yenilgiye uğratılması ve bölgedeki dost ve müttefiklerimize desteğin devamının önemli görevler olduğunu düşünüyorum” dedi.

Cumartesi günü gerçekleşen ziyarete ilişkin açıklama yapan ABD Genelkurmay Sözcüsü albay Dave Butler, General Milley’in “IŞİD ile mücadele misyonuyla ilgili güncel bilgileri aldığını, kuvvet koruma tedbirlerini incelediğini ve Hol mülteci kampındaki mültecilerin ülkelerine iade edilmesi çabalarını değerlendirdiğini” söyledi.

ABD’nin Suriye’de “İran tehdidi” kaygısı

900 civarındaki ABD askerinin Suriye’deki varlığı, ABD askerlerinin güvenliğini riske attığı gerekçesiyle zaman zaman Amerikan basınında eleştiri konusu oluyor. ABD’nin Suriye’nin kuzey doğusundaki üslenme bölgelerine insansız hava araçlarıyla yapılan saldırılar bu eleştirilerin en önemli kaynaklarından.

ABD kaynaklarına göre geçtiğimiz günlerde Suriye’nin kuzey doğusunda İran yapımı bir İHA düşürüldü. Ocak ayında Suriye, Ürdün, Irak sınırının kesişim noktasında yer alan Al Tanf üssüne üç dron saldırısı gerçekleşmişti. Bu saldırıda iki İHA’nın düşüldüğünü açıklayan Pentagon, bir İHA’nın ise yerleşkeyi vurduğunu duyurmuştu. Saldırı sonrasında “eğit –donat” çalışmaları devam eden “Özgür Suriye Ordusu” mensubu iki militanın yaralandığı açıklanmıştı.

Pentagon saldırılardan “İran destekli” militan gruplarını sorumlu tutmuştu.

"IŞİD’e karşı" uluslararası koalisyonun komutanı Tümgeneral Matthew McFarlane, bu saldırıların koalisyon güçlerini “ana görevinden uzaklaştırmak” amacıyla yapıldığını öne sürmüştü.

Fırat’ın doğusunun stratejik önemi

Fırat’ın doğusu Pentagon’un Orta Doğu konuşlanmasında kritik bir yer işgal ediyor. ABD askerleri sadece Ankara’nın terör örgütü olarak tanımladığı gruplara destek vermiyor. Aynı zamanda İran’dan Lübnan’a uzanan ikmal hattını kesmeye çalışıyor.

Yine Irak’ın kuzeyi ve Suriye’nin kuzeyini ileride tek bir çatı altında toplama hedefi açısından da Suriye’deki konuşlanma önem taşıyor.

Irak, Ürdün ve Suriye sınırının kesişim noktası olan ve başkent el Tanf üssündeki Amerikan varlığı da başkent Şam üzerinde baskı oluşturma hedefi taşıyor.

Suriye’nin kuzeyindeki geniş şeritte YPG/PYD’ye verdiği destekle de Türkiye’ye karşı on binlerce askerden oluşan bir askeri yapı inşa etme hedefiyle hareket ediyor.

Ziyarete Şam’dan sert tepkisi Ankara’nın sessizliği

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley’in Suriye’ye gerçekleştirdiği ziyarete Şam, sert tepki verdi. Suriye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada “Suriye’nin kuzeydoğusundaki yasadışı bir Amerikan askeri üssüne yasadışı ziyaretin şiddetle kınadığı ve bunun egemenliğin, kutsallığın ve toprak bütünlüğünün çirkin bir ihlali olduğunu” vurguladı.

Suriye Dışişleri açıklamasında “Uluslararası IŞİD” in Amerikan istihbaratının gayri meşru bir çocuğu olduğunu çok iyi biliyor” ifadeleri kullanıldı. Amerikan devletinin Suriye’de “terörist ve ayrılıkçı milislere destek verdiği” ifade edildi.

Açıklamada ABD ordusunun nezaretinde gerçekleşen petrol ve buğday hırsızlığına da değinildi. “Petrol ve buğday da dahil olmak üzere Suriye serveti için Amerikan güçlerinin çalınmasına gelince, son 9 gün boyunca Amerikan kuvvetleri de dahil olmak üzere 150’den fazla Suriye petrol tankını çalıyorlar’’ denildi.

YPG/PYD yapılanmasını ve bu yapıya ABD’nin verdiği askeri ve siyasi desteği sık sık eleştiri konusu yapan Ankara’dan ise bu ziyarete ilişkin bir açıklama yapılmadı.