ABD Gemisini “İran Bayrağı” da Kurtaramamış

ABD Gemisini “İran Bayrağı” da Kurtaramamış

Yemen Silahlı Kuvvetleri tarafından dün vurulan Amerikan ticari gemisinin, kamufle olmak için İran bayrağı taşıdığı ortaya çıktı.

- Lübnan merkezli el-Ahbar gazetesine bilgi veren kaynaklar, Yemen Silahlı Kuvvetlerinin bir dizi uygun deniz füzesiyle hedef alındığını duyurduğu Amerikan kargo gemisinin ileri teknolojik ekipman yüklü olduğunu ve Amerika’nın Norfolk limanından yola çıkıp Hindistan’a doğru ilerlediğini belirtti.

Kaynaklar, geminin cumartesi gününden bu yana Cibuti açıklarında durdurulduğunu, Kızıldeniz'e girmeden önce Marshall Adaları bayrağı taşıdığını ve daha sonra İran bayrağı çekerek kendini kamufle etmeye çalıştığını bildirdi.

Habere göre kaynaklar, Yemen istihbaratının İsrail, Amerikan ve İngiliz gemilerinin hareketlerini yoğun bir şekilde izlediğini belirtti.

Özellikle geçen hafta “Star Nasia” gemisinin Çin bayrağı altında geçişini kamufle etmeye yönelik önceki bir Amerikan girişimini ortaya çıkardıktan sonra bu hareketlilikleri an be an takip ettiği açıklandı.

Yine konuya ilişkin Reuters, bir Yunan denizcilik bakanlığı yetkilisinin Star Nasia'nın saldırıda ağır hasar gördüğünü söylediğini aktardı. Aynı yetkilinin, gemideki patlamanın bir deniz mayını mı yoksa bir füzeden mi kaynaklandığının belirsiz olduğunu ifade ettiği de bildirildi.

Ancak Sanaa’daki askeri kaynaklarsa, gemiye yönelik saldırının büyük hasara neden olduğunu açıklamıştı. Sanaa, mürettebatın Yemen Donanması’nın uyarılarını reddetmesinin ardından geminin beş donanma füzesiyle hedef alındığını ve saldırının iki aşamada gerçekleştiğini belirtmişti.

Buna göre, birinci aşama geminin uyarılması aşamayken, ikinci aşama ise geminin uyarılara cevap vermeyip ABD Donanması’nın yardımını almaya çalışması ve bunun sonucunda saldırının gerçekleştiği aşama olduğu kaydedildi.

YDHimg