ABD Dışişleri Bakanı Blinken Türkiye'ye Geliyor

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Türkiye'ye Geliyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın 16-22 Şubat arasında resmi ziyaret için Almanya, Türkiye ve Yunanistan’a gideceği açıklandı.

Dışişleri Bakanı Blinken önce Almanya’da Münih Güvenlik Konferansı’na katılacak ve daha sonra da Türkiye’ye geçerek depremin ardından ABD’nin yardım çalışmalarını gözlemleyecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price’ın yaptığı yazılı açıklamada Blinken’ın Münih Güvenlik Konferansı sırasında, hem Ukrayna’ya destek hem de Türkiye ve Suriye halkına yardımı görüşmek üzere ikili ve çok taraflı toplantılara katılacağı belirtildi.

Bakan Blinken'ın daha sonra Türkiye'de 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin yol açtığı yıkımın ardından, ABD’nin Türk yetkililere destek çabalarını ilk elden görmek amacıyla 19 Şubat’ta İncirlik Üssü’nü ziyaret edeceği kaydedildi.

"Türkiye ile ortaklığı güçlendirmenin yollarını görüşecek"

ABD Dışişleri Bakanı’nın İncirlik Üssü’nü ziyaret ettikten sonra Ankara’ya geçerek, yıkıcı depremlerin ardından “ABD’nin Türkiye ve Türk halkına devam eden desteğini ve ABD’nin değerli bir NATO müttefiki olarak Türkiye ile ortaklığını güçlendirmenin yollarını görüşmek üzere, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya geleceği” belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı’nın Türkiye hükümetine sınırın diğer tarafında Suriye’de depremden etkilenen bölgelere yardımın iletilmesi için verdiği destek sebebiyle teşekkür edeceği kaydedildi.

Türkiye'den Yunanistan'a geçecek

Blinken Türkiye temaslarının ardından Yunanistan’ın başkenti Atina'da Başbakan Miçotakis, Dışişleri Bakanı Dendias ve muhalefet lideri Aleksis Çipras'la biraraya gelecek.

Açıklamada Blinken'ın Yunan yetkililerle "savunma işbirliği, enerji güvenliği ve demokrasinin savunulmasına yönelik iki ülkenin ortak taahhüdünü" görüşeceği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın 21 Şubat’ta ABD-Yunanistan Stratejik Diyalog mekanizmasının dördüncü tur görüşmelerini başlatacağı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşme olacak mı?

Yazılı açıklamadan yaklaşık bir buçuk saat sonra ABD Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried, telefon brifingiyle gazetecilere Blinken'ın üç ülkeyi kapsayan gezisi ile ilgili bilgi verdi.

Blinken'ın Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşüp görüşmeceğiyle ilgili soruya Donfried, bugün açıkladıkları programın şu noktada tüm ayrıntıları içermediği yanıtını verdi. Programlarda kaymalar olabileceğini de kaydeden Donfried, ancak ilk durağın Münih Güvenlik Konferansı olduğunu kaydetti.

Donfried,"İncirlik ziyaretinin büyük ölçüde ABD'nin sağladığı yardımlara ve 6 Şubat depreminin ardından Türkiye'nin yaşadığı trajedinin büyüklüğüne dikkat çekmeye odaklandığını" kaydetti, ''Elbette bu kayıpları yaşayan Türk dostlarımıza en içten taziyelerimizi iletmek ve yardım çabalarına dikkat çekmek istiyoruz. Evet, ABD'nin çabalarına odaklanıyoruz. Ancak elbette bu kritik anda Türkiye'ye ve Suriye'de yaşayanlara destek sağlamak üzere dünyanın dört bir yanında devreye giren herkesi alkışlamak istiyoruz. Pazar günü Türkiye'deki gündemin odak noktasını bu konu oluşturacak'' dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price düzenlediği günlük basın toplantısında basın mensuplarının soruları üzerine Bakan Blinken’ın ziyaretine değindi.

Sözcü, Bakan Blinken’ın Türkiye ziyareti sırasında, ABD hükümetinin depremin ardından yürütmekte olduğu yardım faaliyetlerine tanık olma fırsatına sahip olacağını söyledi, "Türk müttefiklerimiz ve Suriye halkı için ABD’nin başka neler yapmaya hazır olduğu konusuna da değinecektir" dedi.(Ajanslar)