Abbas'tan Washington'a Netanyahu Teklifi

Abbas'tan Washington'a Netanyahu Teklifi

İsrail gazetesi: Abbas'tan Washington'a Netanyahu ile görüşme teklifi

Bir Filistinli yetkili, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'a İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile aralarında on yıldır barış görüşmelerinin olmamasının ardından görüşmeye hazır olduğunu söylediğini açıkladı.

Times of Israel'e konuşan yetkili, Sullivan'ın geçen hafta Ramallah'ı ziyareti sırasında gelen teklifin, "Bu hükümetin aşırılık yanlısı doğasına ve Netanyahu ile yaşadığımız deneyime rağmen Abbas'ın ciddiyetini gösterdiğini" söyledi.

Abbas'ın geçen Perşembe günü yaptığı teklif, Netanyahu'nun altıncı dönem için başbakanlık koltuğuna dönmesinden bu yana ilk teklifti, ancak İsrail web sitesine göre böyle bir görüşme şansı her zamankinden daha düşük görünüyor.

Site, Filistin Yönetimi'nin "Netanyahu'nun büyük ölçüde iki devletli çözüme karşı çıkan milletvekillerinden oluşan bir koalisyona başkanlık etmesi gerçeğine ek olarak, çoğu Filistinlinin gözünde hala meşruiyet eksikliğinden muzdarip" olduğunu açıklıyor.

Filistinli yetkili, "Abbas, Sullivan'a, İsrail'in aynı dönemde Batı Şeria'daki tek taraflı hamlelerini durdurması halinde, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda İsrail'e yönelik eylemleri 6 ay süreyle durdurmaya hazır olduğunu söyledi. ."

Filistin Yönetimi'nin açıklamalarında tek yanlı hareketlerden kastedilen; Yerleşimlerin genişletilmesi, yerleşimci şiddeti, ileri karakolların kurulması, tahliyeler, ev yıkımları, arazi müsadereleri ve Oslo Anlaşmaları'nın Ramallah'ın tam kontrolü altına aldığı Batı Şeria'nın A Bölgesine IDF saldırıları gibi adımlar.

Gazete, İsrail'in Batı Şeria'daki varlığını genişletme taahhüdüne dayanarak kurulan yeni İsrail hükümeti için bu teklifin söz konusu olmayacağını tahmin ediyor.

Filistin Yönetimi'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı'nda bu aşamada geri alınamaz gibi görünen ve Abbas'ın uluslararası forumlarda İsrail'i hedef almayı geçici olarak dondurma önerisine dahil edilemeyecek birkaç davası var.

Ayrıca, "Joe Biden" yönetiminin ilhaka, yerleşim karakollarını yasallaştırmaya veya Aksa'daki ' statükoyu değiştirmeye yönelik atılan her türlü adıma güçlü bir şekilde yanıt vereceğine dair güvence verdi.