2 saatlik Görüşmede Neler Konuşuldu?

2 saatlik Görüşmede Neler Konuşuldu?

Cumhurbaşkanlığı Köşk'ünde yapılan mini ekonomi zirvesinden uzun zamandan beri yaşanan tartışmaları bitirecek bir tablo çıktı.

Piyasaların günlerdir beklediği ve doların ateşini bir nebzede olsa düşürecek olan kritik görüşme dün akşam 1 saat 15 dakikalık rötarla Cumhurbaşkanlığı Köşk'ünde gerçekleştirildi.

2 SÜRPRİZ İSİM

Toplantıya Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yanı sıra Erdoğan'ın iki ekonomist danışmanı Yiğit Bulut ve Cemil Ertem'de katıldı. 16:45'te başlaması beklenen görüşme piyasalar etkilenmesin diye 1 saat 15 dakikalık rötarla kapanış sonrası saat 18:00'de başladı. Merakla beklenen görüşme iki saat sürdü. Merkez Bankası Başkanı Başçı saat 20.00 sularında Saray'dan ayrılırken, Babacan'ın ise belli bir süre daha Köşk'te kaldığı görüldü.

2,5 saatlik görüşmenin sonunda hem Merkez Bankası'ndan hem de Cumhurbaşkanlığı'ndan olumlu açıklamalar geldi...

ERDOĞAN'IN FAİZ VE ÜRETİM HASSASİYETİ

Görüşmede, ekonominin temellerinin son derece sağlam olduğuna işaret edilirken, güçlü ve dengeli büyüme hedefleri doğrultusunda uygulanmakta olan politikalar noktasında ise Erdoğan, faiz ve üretime yönelik hassasiyetlerini dile getirdi.

2023 İÇİN İSTİKRAR VURGUSU

Erdoğan, Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda mevcut güven ve istikrar ortamınıntitizlikle muhafaza edilmesi gerektiğinin altı çizerken, tüm ekonomik birimler tarafından, sürecin yakından izlenip, gerekli tedbirlerin alınmakta olduğu da ifade edildi.

130 SAYFALIK RAPOR

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısına 130 sayfalık çok iyi hazırlanmış bir sunum dosyası ile çıktı. Başçı'nın 130 sayfalık raporu, Kur Gelişmeleri, Dış Ticaret Gelişmeleri, Enflasyon ve Faiz, Yatırım Belirleyicileri ve Temel Ekonomik Göstergeler olmak üzere 5 başlıktan oluştu.

FAİZİ DÜŞÜRMENİN YOLLARI

Merkez Bankası hazırladığı sunumda Erdoğan'ın da çok sık eleştirdiği yüksek faizleri düşürmenin yollarını ise 3 madde ile açıkladı.

- İstikrar ve güven artırıcı adımlar

- Mali disiplin (kamu borç yükünün hafifletilmesi)

- Fiyat istikrarına odaklı bir para politikası

Merkez Bankası söz konusu başlıkların hayata doğru bir şekilde geçirilmesi halinde enflasyon beklentileri ve enflasyon risk priminin düşeceğinin altını çizdiği sunumunda bu şekilde piyasa faizlerinin de kademeli olarak düşeceğine vurgu yaptı.

TASARRUFLAR YATIRIMI ARTTIRACAK

Sunumunda yatırımlarla ilgili yapısal reformlara vurgu yapan Merkez Bankası, tasarrufların geleceğe ilişkin güveni ve istikrarı daha da artıracağını dile getirerek bu yolla yatırım eğiliminde ilave bir artış sağlanabileceğini de belirtti.

HABER 7