Biden ve Lapid  İran'ı Görüşecek

Biden ve Lapid İran'ı Görüşecek

Siyoist kanalı: Biden ve Lapid arasında bir toplantı yapmak için temaslar halide

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

İsrailli bir güvenlik kaynağı Cumartesi akşamı yaptığı açıklamada, önümüzdeki ay Birleşmiş Milletler toplantısında ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Yair Lapid arasında bir görüşme için temasların sürdüğünü söyledi.

Bu İsrail-Amerikan temasları, son günlerde gerçekleşen ileri müzakerelerin ışığında, İran ile büyük güçler arasındaki nükleer anlaşmayı imzalamadan önce İsrail'in zamana karşı yarıştığı bir zamanda dek geliyor

İlgili bir bağlamda, Lapid'in önümüzdeki hafta boyunca İsrail muhalefetinin lideri Benjamin Netanyahu ile İran ve büyük güçler arasındaki nükleer anlaşma müzakereleriyle ilgili konularda kendisini bilgilendirmek için görüşmesi planlanıyor .

İsrail, İran'ın daha sonra nükleer silah edineceği korkusuyla nükleer anlaşmaya karşı çıkıyor ve İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz dün Cuma günü ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'a yaptığı görüşmede bunu açıkça belirtti.

Gantz ve Sullivan arasındaki görüşmeye katılan İsrailli bir güvenlik kaynağına göre, "Washington, nükleer anlaşma üzerinde devam eden müzakerelere paralel olarak İran'a karşı askeri bir seçenek düşünüyor."

Gantz, İsrail'in İran'la nükleer anlaşmaya karşı olduğunu ifade etti ve nükleer anlaşmaya uymak ve nükleer silah edinmemek için İran'a karşı askeri bir seçenek seçme olasılığını vurguladı ve aynı zamanda İsrail'in İran'a karşı eylem özgürlüğünü koruyacağını vurguladı.

İsrailli kaynağa göre Sullivan, görüşmede Washington'un İsrail'in güvenliğini koruma taahhüdünü teyit etti ve Amerika ile İsrail arasındaki askeri işbirliğini derinleştirmek için çeşitli yollar tartışıldı.

İki taraf, Amerika'nın İran'ın tehditlerine karşı koymanın yanı sıra İran'ın nükleer silah edinmemesini sağlama taahhüdünü de görüştü.

Daha önce, Lapid'in ofisi, Mossad şefi David Barnea'nın nükleer anlaşmanın "stratejik bir felaket" olduğunu ve ABD ile İran'ın ortak çıkarları olduğunu açıklaması krize yol açmıştı

Lapid Barnea, açıklamalarının İsrail hükümetinin tutumuyla tutarlı olmasını talep ederek, bu açıklamaların ofisinin yayınlamak istediği mesaja ve İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı'nın yaptığı görüşmelerin içeriğine uymadığını değerlendirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı