"İsrail" Filistinlileri Gazze'deki toplu mezarlara diri diri gömdü

"İsrail" Filistinlileri Gazze'deki toplu mezarlara diri diri gömdü

Birleşmiş Milletler uzmanları tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki toplu mezarlarda bulunan cesetlerin çoğunun işkence ve infaz izleri taşıdığı, sahiplerinin diri diri gömüldüğü belirtildi.

Birleşmiş Milletler uzmanları, geçtiğimiz günlerde Gazze Şeridi'ndeki Nasser ve Şifa hastanelerinde toplu mezarlarda 390 cesedin bulunduğunu, bunların çoğunda işkence ve infaz izleri bulunduğunu, bunların "diri diri gömülen" kişilere ait olduğunu ortaya çıkardığını açıkladı.

Pazartesi günü Cenevre'de yayınlanan bir bildiride uzmanlar, İsrail işgal güçleri tarafından gözaltına alınan kadınlar da dahil olmak üzere kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel saldırı ve şiddete ilişkin devam eden raporlardan duydukları kaygıyı dile getirdi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İsrail'in kadınları bu kadar vahşi, ayrımsız ve orantısız saldırılarla hedef alması ve onların hayatlarını yok etmek ve onları temel insan haklarından mahrum bırakmak için hiçbir araçtan kaçınmamasından dehşete düşmüş durumdayız."

gazze-toplu-mezar.jpeg

BM uzmanları yaptıkları açıklamada, genel olarak kadınların, kız çocuklarının ve çocukların en fazla risk altında olan kişiler arasında yer aldığını belirterek, 29 Nisan 2024 itibarıyla Gazze'de öldürülen 34 bin 488 Filistinlinin 14 bin 500'ünün çocuk, 9 bin 500'ünün de kadın olduğunu belirtti.

Yüzde 75'i kadın olmak üzere 77 bin 643 yaralının olduğu, 8 binden fazla kişinin ise kayıp ya da enkaz altında olduğu bildirildi. Uzmanlar, bunların en az yarısının kadın ve çocuk olduğunun varsayılabileceğini belirtti.

BM uzmanları ayrıca İsrail güçlerinin Gazze'deki 3.000 embriyonun saklandığı bildirilen en büyük doğurganlık kliniğini yok ettiğini de kaydetti. Uzmanların açıklamasında, her gün 183'ten fazla kadının ağrı kesici almadan doğum yaptığı, yüzlerce çocuğun ise kuvözleri çalıştıracak elektrik olmadığı için hayatını kaybettiği, korkunç koşulların düşük vakalarında yüzde 300'e varan artışa yol açtığı belirtildi. Hamile ve emziren kadınların yüzde 95'i gıda yoksulluğuyla karşı karşıya.