İşte Türkiye'nin hepatit B haritası

Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Okçu, dünyada 2 milyardan fazla kişinin B tipi sarılık mikrobuyla karşılaştığını...

Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Okçu, dünyada 2 milyardan fazla kişinin B tipi sarılık mikrobuyla karşılaştığını, yaklaşık 400 milyon kişinin ise müzmin hasta olduğunu söyledi.

Türkiye'de hastalığın daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Nihat Okçu, en az görülen bölgenin ise Ege ve Marmara olduğunu açıkladı.

Hastalık konusunda en önemli etkenin kan tetkikleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Okçu, yenidoğan bebeklerin mutlaka kan tetkiklerinin yapılmasının faydalı olacağını dile getirdi.

Hepatitin karaciğer üzerindeki işlevine de dikkat çeken Okçu, bu organın 24 saat boyunca vücudun düzgün çalışması için birçok görevi yerine getirdiğini hatırlattı.

Prof. Dr. Okçu, karaciğerin iltihaplanmasının hepatit hastalığı anlamına geldiğini vurgularken, hepatitin; mikroplar, kimyasal maddeler, kullanılan bazı ilaçlar ve çok fazla alkol tüketiminden kaynaklandığını belirtti.

Prof. Dr. Okçu, hepatit B ve C tipinin tehlikeli olduğunu, A tipinin kanalizasyon ve tuvalet gibi noktalardan bulaştığını anlattı.

Okçu, B ve C tipi hepatitte karaciğer kanseri riskinin fazla olduğunu vurgulayarak, hepatit B'nin insanlara cinsel ilişki yoluyla, hamilelik sırasında anneden bebeğe bulaşmayla; steril olmayan mikroplu malzemelerle yapılan diş tedavileri, berberlerde aynı jilet ve usturanın birden fazla kişiye kullanılması, kuaförlerde steril olmayan manikür-pedikür malzemeleri ile steril olmayan malzemelerle yapılan dövme, piercing, kulak delme, toplu sünnet işlemleri, kan kardeşliği, alın veya ense kestirme işlemi ya da uyuşturucu bağımlılarında aynı enjektörün birden fazla kişinin kullanılmasıyla bulaşabildiğini anlattı.

Prof. Dr. Okçu, ayrıca taşıyıcı veya hastalıklı bir kişiyle aynı evi paylaşanların risk grubunda olduğunu dile getirdi.

Sağlık - Aile Haberleri

"Karton" Denilen Hastane Açıldı
Dünya Çölyak Günü
İslamda Boşanma Sonucu Çocukların Durumu
Kısasın Psikolojik ve Sosyolojik Etkisi
Çocuklara İman Öğretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler