Van’da dram büyüyor

Van’da dram büyüyor

Van’da dram büyüyor; elektrik verilmeyen konteyner kentlerde ölüm tehlikesi var

Konteyner kentlerin elektrik masrafını karşılayacağını belirten Van Belediyesi, TEDAŞ’a başvurdu ama cevap alamadı. Belediye, “TEDAŞ elektrikleri açmazsa hukuki işlem başlatılacak” derken Tabipler Odası, “Soğuktan ölüm riski var. Elektrikler acilen bağlanmalı” diyor.

Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, konteyner kentlere elektriklerin bağlanması için dört gün önce TEDAŞ’a ( Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi) belediye olarak resmi başvuru yaptıklarını ve elektrik masraflarının belediye tarafından karşılanacağını taahüt ettiklerini söyledi. Doğar, TEDAŞ yetkililerinin elektriği bağlayacaklarını söylemelerine rağmen dört gündür başvuruya cevap vermediklerini, TEDAŞ elektriği bağlamayı kabul etmezse belediye olarak hukuki yollara başvuracaklarını belirtti.

Doğar, “Elektrik masrafı bir aylık yaklaşık 300 milyar olmasına rağmen üstlendik. Ben taahüt yazısını elden götürdüm hemen işleme alınması için. Bağlayacağız dediler ama müdür üç gündür kayıp, telefonlara cevap vermiyor. TEDAŞ özel firmadır, parası ödendikten sonra elektriği vermek zorundadır. Yukarıdan baskılanıyor, yardımı geri çevirmeye çalışıyorlar. Farklı siyasi hesaplar dönüyor” diye konuştu.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, çeşitli STK’larla oluşturulan sivil inisiyatif olarak depremzedeler adına Van Valiliği ile görüşmelerde bulunduklarını, valilikten 1 Ocak’a kadar elektriklerin bağlanmasını talep ettiklerini fakat bunun kabul edilmediğini söyledi. Üçer, bunun üzerinde Van Belediyesi adına TEDAŞ’a başvurarak masrafların karşılanacağını söylediklerini, fakat TEDAŞ yetkililerinin kendisine “Şirket sahiplerinden izin alınmadığı taktirde elektriği bağlayamayız” dediğini belirtti.

Üçer, “TEDAŞ’ta görüştüğüm müdür Zafer Türüt dört gün önce bana ‘Sayın vekilim, sizin belediyeniz elini taşın altına koymuyor, ben özel şirket işletiyorum. Belediye kurumsal olarak başvuruda bulunur ve masrafı öderse elektriği derhal veririz’ dedi. Dört gün telefonlarımıza çıkmadılar. En son dün akşam konuştuğumda aynı yetkili ‘Üstten sıkıştırılıyorum, beni aşan bir durum var’ diyerek şirket sahiplerinin elektriğin bağlanmasını engellediğini, onlardan onay alamazsak elektrik bağlanmasının mümkün olmayacağını söyledi. Bu hukuki değildir. TEDAŞ özel şirkettir, herhangi bir saat abonesinin başvurusu üzerine elektrik bağlamakla yükümlüdür. Depremzedelerin canı üzerinden siyasi bir oyun oynanıyor” diye konuştu.

ÖLÜM RİSKİ VAR
Van Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Çetin Kotan ise konteynir kentleri birkaç gün önce ziyaret ettiğinde depremzedelerin neredeyse tümünde soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon vakaları tespit ettiğini, özellikle çocukların sağlığının ciddi tehdit altında olduğunu söyledi. Kotan “Elektrik acil olarak verilmezse depremzedeler ölüm dahil her türlü riske açıktır. Son bir haftadır Van donuyor, biz korunaklı evlerimizde bile üşüyoruz. rtık depremzedelerin tümünde soğuk algınlığı, özellikle de çocuklarda gribal enfeksiyonlar, solunum yolu enfeksiyonları başladı. Başını sokacak kümesi olan bile konteynirlerden ayrıldı. Kalanlar gidecek hiçbir yeri olmadığı ve gerçekten muhtaç oldukları için orada. Ev verilir veya verilmez, kira verilir verilmez şu anda önemli değil. Acil olarak elektrik verilmesi lazım.” diye konuşu.

BARO OLARAK DAVA AÇABİLİRİZ

Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Zeki Kutluk da “Elektriğin ve suyun kesilmesi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 2. maddesinde belirtilen sosyal devlet ilkesine aykırıdır. Sosyal devlet ilkesine göre evsiz depremzedelere yalnızca elektrik değil konut da sağlanması gereklidir. Yerel ve uluslararası mahkemelerin de bu konuda kararları var. Depremzedeler talep ettiği taktirde baro olarak dava açılabilir” diye konuştu.

TEDAŞ’IN YANITI

Radikal’e konuşan TEDAŞ yetkilisi ise “Üç gündür cevap verilmiyor, TEDAŞ’tan ses çıkmıyor diye bir şey yok. Elektriğin valilik tarafından yasal olarak kesilmesi emredilmiş, valilikle görüşülüyor çözüme ulaşmak için. Valilik yasal olarak elektriği kestiği için tekrar valilik izni gerekiyor. Yangın olursa bir şey olursa vebali üzerimize kalır” diye konuştu.

(Radikal)