ABD, yardım ulaştırma bahanesiyle Gazze'de iskele inşaatına başlıyor

ABD, yardım ulaştırma bahanesiyle Gazze'de iskele inşaatına başlıyor

Gazze'ye yönelik saldırganlığını ve kuşatmasını yoğunlaştıran işgale desteğinin sürmesine paralel olarak ABD, denizde iskele inşa etmeye başlıyor ve "Gazze Şeridine insani yardım götüreceğini" iddia ediyor.

ABD, 200 günden fazla süredir İsrail'in saldırganlığına ve desteklediği kuşatmaya tanık olan Şeride, insani yardım götürme bahanesiyle Gazze'de bir deniz iskelesi inşa etmeye başladı.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Patrick Ryder, Amerikan savaş gemilerinin geçici limanın inşasının ilk aşamalarına başladığını doğrulayarak, "iskelenin Mayıs başı itibarıyla faaliyete geçmesinin beklendiğini" belirterek, "şu anda her şey planlandığı gibi gidiyor." .

Üst düzey bir Amerikalı askeri yetkili, yardımın önce Kıbrıs'a ulaşacağını, burada incelenip teslime hazır hale getirileceğini, daha sonra ticari gemilerle Şeridi açıklarındaki yüzer bir platforma, ardından da daha küçük gemilerle iskeleye taşınacağını açıkladı.

Yetkili, limanın operasyonel kapasitesinin başlangıçta günde 90 yardım tırı, ardından günde 150 tır olacağını belirtti.

Buna karşılık, başka bir ABD yönetiminden yetkili, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (ABD Yardımı), "hayati önem taşıyan yardımların deniz koridoru yoluyla Gazze'ye ulaşır ulaşmaz ulaştırılması" konusunda Birleşmiş Milletler örgütleriyle birlikte çalışacağını söyledi.

Pentagon'un daha önce bildirdiğine göre sivil toplum kuruluşlarının yardımı Şeride ulaştıktan sonra dağıtması muhtemel.

Amerikalı yetkililer, bu çabanın Gazze'de "güçlerin karaya konuşlandırılmasını içermediğini" ancak yine İsrail güçlerinin denetleyeceği iskelenin inşaatı sırasında Amerikan askerlerinin Şeridi yakınlarında olacağını iddia etti.

Hamas hareketinin lideri Halil El-Hayya'nın Amerikan "Associated Press"e verdiği röportajda Gazze'de, karada veya denizde Filistinli olmayan her türlü varlığın kategorik olarak reddedildiğini vurgulaması dikkat çekicidir. Yabancı güç işgalci güç olarak muamele görecektir.

Kaynak:Haber Kaynağı