ABD'de Öğrenci intifadası!  Polisten Akademisyenlere Ters Kelepçe

ABD'de Öğrenci intifadası! Polisten Akademisyenlere Ters Kelepçe

ABD’de Columbia Üniversitesi’nde patlak veren Filistin’e destek gösterileri birçok üniversiteye yayıldı

İsrail'in Gazze'ye insanlık dışı saldırıları 7 Ekim'den beri devam ederken, ABD'de Columbia Üniversitesi'nde öğrencilerin başlattığı protestolar, ülkenin dört bir yanındaki diğer üniversitelere de sıçradı. Polisin pek çok kampüste sert müdahalede bulunduğu olaylarda ülke genelinde 400'den fazla öğrenci gözaltına alındı. Öğrencilere destek veren akademisyenlerin de gözaltına alınmaya başladığı bildirildi.

ABD'de Columbia Üniversitesi'ndeki öğrencilerin Gazze'deki soykırımı destekleyen şirketlere sağladığı mali yatırımlara tepki göstermek için kampüsün bahçesinde başlattıkları oturma eylemi, ülke genelinde pek çok üniversiteye yayıldı. Bazı kampüslerde güvenlik güçlerinin sert müdahalesi söz konusu olurken, şimdiye kadar genel olarak 400'den fazla öğrenci gözaltına alındı.

Columbia Üniversitesindeki Filistin yanlısı gösteriler, New York Üniversitesi (NYU), Yale, Massachusetts Teknoloji Ensititüsü (MIT), Tufts Üniversitesi, The New School ve Kuzey Carolina Üniversitesi gibi ABD'nin diğer önde gelen yüksek öğrenim kurumlarına da yayıldı.

Son olarak devlet okulu olan Texas Üniversitesi’ndeki gösteriler sert bir şekilde bastırıldı ve onlarca öğrenci gözaltına alındı.

TERÖRİST NETANYAHU RAHATSIZ!

ABD'de üniversitelerden başlayan Filistin'e destek eylemleri yayılırken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "korkunç" diye nitelediği öğrenci gösterilerinin durdurulması çağrısında bulundu.

Netanyahu, İngilizce mesajında Gazze'de akan kanın durmasını isteyen öğrencilerin gösterilerinin "antisemitik" olduğunu savundu. ABD üniversitelerindeki gösterileri "korkunç" diye niteleyen Netanyahu, bu protestoların durdurulması çağrısında bulundu. Netanyahu, ABD'deki bazı eyalet, yerel ve federal yetkililerinin söz konusu işgal karşıtı protestolara tepki gösterdiğini ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini dile getirdi.

İsrail'in "haksız yere soykırımla suçlandığını" öne süren Netanyahu, "antisemitik" olduğunu ileri sürdüğü gösterilere karşı herkesin tepki göstermesi gerektiğini belirtti.

Akademisyenlere ters kelepçe

Öğrencilere karşı orantısız güç kullanan Amerikan polisi, aynı zorbalığı protestolara katılan akademisyenlere de gösterdi. Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nin Felsefe Bölümü Başkanı polis tarafından ters kelepçe vurularak gözaltına alındı.