Ukrayna’da muhalefetin zaferi

Ukrayna’da muhalefetin zaferi

Ukrayna’da Nikolay Azarov’un başbakanlık görevinden istifa etmesinin ardından gösteri düzenleme hakkını kısıtlayan tartışmalı yasa da iptal edildi.

Ukrayna’da Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, Azarov’un ülkenin krizden çıkmasına yardımcı olmak amacıyla görevinden kendi arzusuyla istifa ettiği belirtildi.

Basın merkezinden yapılan açıklamanın ardından Azarov da bir açıklama yaparak "Devlet Başkanı’ndan başbakanlık görevinden istifa kararımı kabul etmesini rica ettim" diye konuştu.

Azarov'un istifa etmesi, Avrupa yanlısı muhalefetin taleplerinden biriydi ve bugün parlamentoda düzenlenecek olağanüstü oturumda muhalefetteki milletvekillerinin hükümet hakkında güvensizlik önergesi sunması bekleniyordu.

Tartışmalı yasa iptal

Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç de oturum öncesi muhalefet liderleriyle yaptığı görüşmede uzlaşma sinyalleri vererek tartışmalı yasa tasarısının iptal edilebileceğini söylemişti.

Bu açıklamanın ardından olağanüstü toplanan parlamento da toplanma ve gösteri düzenleme hakkı ile basın özgürlüğüne sert kısıtlamalar getiren yasayı iptal etti.

Tartışmalı yasa, toplanma ve gösteri düzenleme hakkına kısıtlamalar getirirken, protesto gösterilerine katılanların, basında ve sosyal medyada hükümetin değişmesi talebinde bulunanların para cezasına çaptırılmaları ya da 15 yıla kadar hapse mahkum edilmelerini öngörüyordu.

Devlet Başkanı ile görüşmesinin ardından muhalefet liderlerinden Vitali Kliçko, Yanukoviç’in verdiği sözleri tutmasını isteyerek "Muhalefetteki bizler için şurası kesin: Yanukoviç’in yasanın geri alınabileceğini söylemesi yeterli değil. Yanukoviç, yasayı derhal geri çekmeli" diye konuşmuştu.

Ayrıca hükümet karşıtlarına da seslenerek şiddete başvurmamaları çağrısında bulunan Kliçko, "Daha fazla kann akmasını önlemek istiyorum, bu nedenle de hükümetle müzakere etmeyi sürdürüyorum" diye sözlerini sürdürmüştü.