Taksim inatlaşmasında geri adım yok

Taksim inatlaşmasında geri adım yok

İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarıyla hükümet ile bazı sendikaların inatlaşması devam ediyor. Hükümet, 'Yenikapı'da kutlayın her türlü desteği verelim' diyor. Başta DİSK olmak üzere bazı sendikalar ise geri adım atmaya yanaşmıyor

İstanbul'da 1 Mayıs'ın nerede kutlanacağı yönündeki tartışmalar ile bazı sendikaların Taksim Meydanı ısrarı devam edereken hükümet kanadından yeni yeni açıklamalar geliyor. Açıklamalarda öne çıkan ortak nokta ise Taksim'den vazgeçilmesi halinde işçilerin taşınması dahil her türlü desteğe hazır olunduğu... 

Başbakan Erdoğan, 1 Mayıs'ın Taksim yerine Yenikapı'da kutlanması halinde ücretsiz ulaşım hizmeti de verebileceklerini belirterek sendikaların kararını gözden geçirmesini istemişti. Başbakandan sonra İçişleri Bakanı Efkan Ala ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da benzer açıklamalarda bulundular. 

BAKAN ALA: O ESKİ JARGONU UNUTALIM

İçişleri Bakanı Ala, dün akşam bir televizyon kanalında konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına izin veren AK Parti hükümetidir. Günlerdir söylenen cümleleri çok duyduk. Gelin duymadığımız bir şey yapalım şimdi devlet olarak millet olarak. Şu 1 Mayıs'ı Yenikapı'da, Kadıköy'de kutlayalım. Yenikapı'yı açtık, ulaşım da rahat burada kutlayalım. O eski jargonu, Türkiye'nin yaşadığı eski şeyleri unutalım ve yeni bir cümle kuralım. Şu işçi bayramını işçi bayramı gibi 
kutlayalım. Biz de bize düşen her türlü imkanı verelim. İnsanlarımızı gerekirse ücretsiz taşıyalım. Ve gelsinler bayramlarını kutlasınlar" dedi. 

VALİ MUTLU: GEREKİRSE LOJİSTİK DESTEĞE HAZIRIZ

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da kutlamaların Taksim yerine Yenikapı'da yapılması çağrısında bulunarak gerekirse her türlü lojistik destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Vali Mutlu, sosyal ve ticari hayatı, trafik düzenini etkileyecek önemli büyük çaplı toplantıların şehri daha rahat ettirecek yeni alanlarda yapılması gerektiğini belirtti. Yenikapı'da yapılacak eylemde lojistik destek vermeye hazır olduklarını vurgulayan Mutlu, "Bu şehrin hangi köşesinden olursa olsun araçlarla sizin Yenikapı'ya intikallerinizi sağlayabiliriz. Lojistik destek vermeye de hazırız. Dolayısıyla bir hakkın kullanılmasını engelleme değil, bilakis bu hakkın kullanılmasına teşvik ve destek noktasında bütün tedbirimizi ortaya koyuyoruz. Bizim niyetimiz 1 Mayısın işçi, emekçi günü olarak kutlanmasıdır" dedi.

DİSK GERİ ADIM ATMIYOR

DİSK ise Taksim ısrarından geri adım atmıyor. Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu "1 Mayıs’ımızı Taksim meydanında gerçekleştirmek üzere tüm hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Defalarca söylediğimiz gibi, uzun yıllar süren mücadelenin ardından 2010 1 Mayıs’ında kazandığımız Taksim hakkıyla bizim için alan tartışması sona erdi" diye konuştu. 

KAZANCI YOKUŞUNDA ÖNLEM

DİSK'in 1 Mayıs 1977 olaylarını anmak için tören yapacağı Kazancı Yokuşu'nda polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Taksim Atatürk Anıtı ve Gezi Parkı kapatılırken, çok sayıda polis ve TOMA hazır bekletildi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) 1 Mayıs 1977 yılında hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu'nda yapacağı tören öncesinde polis yoğun güvenlik önlemeleri aldı. Taksim Atatürk Anıtı ve Gezi Parkı kapatıldı. Güvenlik önlemleri kapsamında çevik kuvvet polislerinin ve TOMA'ların hazır bulunduğu görüldü.

HAK-İŞ VE MEMUR-SEN'DEN DİSK'E TEPKİ

Kutlama için mekanları kutsallaştıranlara tepki gösteren Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, sosyal barış, sosyal adalet, eşitlik ve sendikal haklar için 1 Mayıs’ta yeni ve büyük Türkiye idealine inanan herkesi Diyarbakır İstasyon Meydanına davet etti. Gündoğdu, konuşulması gereken asıl sorunların ötelenerek suni konularla gündemin meşgul edildiğini belirterek 1 Mayıs’ın farklı karanlık amaçlara alet edildiğini söyledi ve “Meydanlar değil, insanlar kutsaldır” ifadesini kullandı. 

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Birlik ve mücadele günü olan bugünün, ne yazık ki bir ideolojik kalıba giydirilmesine karşı, bütün emekçilerin, bütün mağdurların, mazlumların sahip çıkabileceği 1 Mayıs havasını inşa etmemiz gerekiyor” dedi. Arslan, “Birlik ve mücadele günü olan bugünün ne yazık ki bir ideolojik kalıba giydirilmesine karşı bütün emekçilerin, bütün mağdurların, mazlumların sahip çıkabileceği 1 Mayıs havasını inşa etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Dünya Bülteni