Susa Şehitleri Katliamı Dinmeyen Acı

Susa Şehitleri Katliamı Dinmeyen Acı

26 Haziran 1992 tarihinde Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan Susa Camii’nde PKK'lılarca gerçekleştirileni katliam, aradan geçen 28 yıla rağmen hafızalardaki tazeliğini koruyor.

İslam uğruna mücadele eden Müslümanlar tarih boyunca zalim, zorba, müstekbir ve tağutların baskı, saldırı ve zulümlerine maruz kalmışlardır. Müslümanlar yapılanlardan sonra ilahi mücadelelerinden taviz vermeyip, büyük bir şevk ve istekle İslam'a daha bir sıkı sarılmışlardır. Söz konusu baskı, zulüm ve saldırıların, “Ben Müslümanım” diyen her ferdin başına gelebileceğini ve bunun sünnetullah gereği olduğunu da akıllarından hiçbir zaman çıkarmamışlardır.

Dünden bugüne Müslüman Kürt halkına zulmeden, büyük acılar yaşatan PKK, tarih 26 Haziran 1992’yi gösterdiğinde kanlı bir vahşete daha imza atmıştı. Tarihi zulüm ve zorbalıklarla dolu olan PKK, Diyarbakır’ın Silvan (Farqîn) ilçesine bağlı Yolaç (Sûsa) köyünde karanlık yüzünü bir kez daha göstermişti.

Köydeki yandaşlarından aldıkları destekle hareket eden PKK, askeri üniformaları giyerek, bir Cuma akşamı Susa Camii’ni bastı. Cami kapısını kırarak içeriye giren PKK’liler, yatsı namazı sonrası Hz. Muhammed’in (sav) hayatını konu alan sohbeti dinleyen cemaati zorla dışarıya çıkardılar.

Ellerini arkadan bağladıkları 14 Müslüman’ın kutsal değerlerine küfreden PKK’liler, ardından uzun namlulu silahlarla Müslümanları kurşuna dizdiler. Yaşanan vahşet sonucunda Zeki (12), Medeni (18), M. Meki (19) ve M. Sait Fidancı (28) isimli 4 kardeş, M. Emin (15), Adnan (20) ve Ahmet Kantar (48), M. Ali Uslu (26), Hüseyin Çetinkaya (30) ve köy imamı Abdulhaluk Ugas (37) şehit oldu. 4 kişi ise kaldırıldığı Silvan Devlet Hastanesi ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alındı.

26 Haziran 1992 yılında Susa’da mazlumca şehit edilen Hüseyni mektebin 10 kahraman Cami Yarenini rahmetle yâd ettiğimiz bu günlerde, Rabbimiz şehadetlerini kendi rızası için kabul buyursun.

Kürdistan’ın her tarafında farklı katliamlarla izler bırakan PKK’nin, Susa köyünde gerçekleştirdiği hunharca saldırı aradan geçen 29 yıla rağmen hâlâ tazeliğini koruyor. Ne katliamda şehid olanların yakınları ne sevenleri ve ne de daha sonradan bu katliamdan haberdar olanlar yaşanan acıyı unutmuyor. (Hürseda Haber)