Sözü geçen birisini koltuğa oturtmamız gerekiyor

Sözü geçen birisini koltuğa oturtmamız gerekiyor

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu'da ağırlığı olan, itibarı olan bir cumhurbaşkanı seçmemiz gerekiyor. İhsanoğlu, 57 İslam ülkesine genel sekreterlik yapmış, 57 İslam ülkesini yöneten bir insan" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu'da ağırlığı olan, itibarı olan bir cumhurbaşkanı seçmemiz gerekiyor. Ekmeleddin İhsanoğlu, 57 İslam ülkesine genel sekreterlik yapmış, 57 İslam ülkesini yöneten bir insan. Yani dirayetli bir yönetici" dedi.

Kılıçdaroğlu, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesini ziyaret ederek, kent merkezinde bulunan bir kahvehanede vatandaşlarla sohbet etti.

Burada vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, Sivrihisar'a yaklaşık 4 kez geldiğini belirtti. Türkiye'nin sorunları olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, ülkenin kavgadan, ayrışmaktan bıktığını söyledi.

Türkiye'nin huzura ihtiyacı olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, "Beraber olmaya ihtiyacımız var. Bakın Türkiye'nin etrafına, kan gölüne dönmüş durumda. Bu tablodan hepimizin ders çıkarması lazım. Neden huzurlu bir ülke istiyoruz, neden birleşelim? Güç birliği yapalım, ayrışmayalım, sert söylemlerden olabildiği kadar çekinelim. Siyasetçiler halkça hizmet yapsınlar, halka hizmet etmenin hesabını versinler. Bunlar güzel şeyler, bunları güzel güzel anlatmamız gerekiyor. Ama bunu sadece benim değil, sizin değil hep beraberce anlatmamız gerekiyor. Bunu kanaat önderlerinin anlatası gerekiyor. İnşallah önümüzdeki süreçte bunu yapacağız" diye konuştu:

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun önemli biri olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: 

"Dünyada tanınan, bilinen bir insan, adına uluslararası ödüller düzenlenen bir insan, bilgisiyle, birikimiyle bu toprakların insanı. Türkiye'nin birleştirici gücü, 14 siyasi parti bir araya gelip Ekmeleddin beyi seçti. Bu çok önemli bir şey, demokrasiye çok önemli katkılarda bulunduk aslında. 14 farklı siyasi partinin, farklı görüşlerin bir araya gelip bir kişi üzerinde uzlaşmaları bence çok çok önemli ve güzel bir olay. İnşallah bunun meyvelerini toplarız. Türkiye daha güzel aydınlık günlere layık."

"Demokrasimizi güçlendirmek zorundayız"

Kılıçdaroğlu, genel seçimlerde mutlaka herkesin oturup düşünmesi gerektiğini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Önümüzde cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Türkiye'nin bu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önemli bir karar alacağına inanıyorum. Biz demokrasimizi güçlendirmek zorundayız. Biz Türkiye'nin bütün yurttaşlarını kucaklayan, ayrım yapmayan bir cumhurbaşkanı seçmek zorundayız. Yurttaşını ayıran, kimliğiyle, inancıyla farklı yerlere koyan bir kişinin bu ülkede cumhurbaşkanlığı yapması çok zor. Eğer böyle bir anlayışla bir kişi cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturursa Ortadoğu'nun tablosunu Türkiye'ye taşıyabiliriz. Ve bize faturası ağır olur."

"Ortadoğu'da ağırlığı olan bir cumhurbaşkanı seçmemiz gerekiyor"

Türkiye'nin imparatorluk sonrası kurulduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Biz bir imparatorluk sonrası kurulduk. Her etnik kimlikten, her inançtan insanımız var. İmparatorluk, siz de çok iyi biliyorsunuz Türklerden, Kürtlerden, Araplardan, Boşnaklardan, Çerkezlerden, Lazlardan bir sürü etnik grupta ve bir sürü farklı inançlardan olan insanlarımızdan oluşuyordu. Biz bunların tamamını bir zenginlik olarak kabul ettik. Bir arada yaşadık, huzur içinde yaşadık. Ama Ortadoğu'da tablo hepimizin önünde duruyor. Etnik kimlik üzerinden kavga var. İnanç üzerinden kavga var. İnsanlar birbirlerini öldürüyorlar. Ortadoğu'da ağırlığı olan, itibarı olan bir cumhurbaşkanı seçmemiz gerekiyor. Ekmeleddin İhsanoğlu, 57 İslam ülkesine genel sekreterlik yapmış, 57 İslam ülkesini yöneten bir insan. Yani dirayetli bir yönetici. Hem batı da hem doğu da sözünün ağırlığı olan birisi."

"Tercihimizi doğru yaparsak Türkiye'yi huzura kavuşturmuş oluruz"

Ortadoğu'daki barışın ve huzurun Türkiye'ye de yansıyacağına değinen Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu'da gerçekten huzuru ve barışı istiyorsak ki bu bizim ülkemize de yansıyacaktır. Orada sözü geçen birisini cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtmamız gerekiyor. Eğer bunu yapabilirsek vatandaş olarak görevimizi yapmış oluruz. Sandığa giderken düşünmemiz lazım. Elimizi vicdanımıza koyup düşünmemiz lazım. Biz Türkiye'ye Başbakan seçmiyoruz. Siyasi partiler arasında bir yarış yok. 3 cumhurbaşkanı adayımız var. Bunların içinden kim bilgili, kim birikimli, kimin sözü geçiyor, kim uluslararası arenada ağırlıklı söze sahip, bir ağırlığa sahip? Buna bakıp buna göre seçmemiz lazım. Eğer seçimimizi, tercihimizi doğru yaparsak Türkiye'yi huzura kavuşturmuş oluruz" diye konuştu.

"Bu ülkenin birlikteliği, kardeşliği için, bilge bir insanı seçeceğiz"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ekmeleddin beyi inşallah cumhurbaşkanlığı koltuğuna hep beraber oturtacağız. Bu ülkenin barışı için, bu ülkenin huzuru için, bu ülkenin birlikteliği, kardeşliği için, bilge bir insanı seçeceğiz ve bizim cumhurbaşkanımız olacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, Eskişehir'in Mahmudiye ilçesine gelerek, CHP Belediye Başkanı İshak Gündoğan'ı makamında ziyaret etti. Ziyaret sonrası belediye binası önünde vatandaşlara hitap eden Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na destek istedi.

Mahmudiye ilçesinde 1 Haziran'da yenilenen belediye başkanlığı seçiminde İshak Gündoğan'ı seçtikleri için vatandaşlara teşekkür eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: 

"Şimdi ikinci adıma sıra geldi. Ekmeleddin beyi inşallah cumhurbaşkanlığı koltuğuna hep beraber oturtacağız. Bu ülkenin barışı için, bu ülkenin huzuru için, bu ülkenin birlikteliği, kardeşliği için, bilge bir insanı seçeceğiz ve bizim cumhurbaşkanımız olacak. 76 milyon insanı ayırmadan, herkesi kucaklayan bir Cumhurbaşkanı adayımız olur inşallah. Onu o koltuğa oturttuğumuz gün ülkeye huzuru, barışı, bereketi hep beraber getirmiş oluruz."

"Hepinize en içten selamlar, sevgiler sunuyorum" diyen Kılıçdaroğlu, "(Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan) Başkana bir şey söyledim. Sana oy versin, vermesin herkesi kucaklayacaksın. Herkese hizmet götüreceksin. Çünkü sen halkın belediye başkanısın, Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanısın. Ayrım bizim kitabımızda yoktur. Herkese eşit, herkese dostça davranacağız. Hoşçakalın" ifadelerini kullandı.

İhsanoğlu, Müslüman kanını akıttırmayacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "(Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu) Seçildiği gün göreceksiniz. Ortadoğu'ya el atacaktır. Müslüman, kanını akıtmayacaktır. Barışı ve huzuru getirecektir. Ben buna yürekten inanıyorum" dedi

Eskişehir'in Sivrihisar ve Mahmudiye ilçelerini ziyaret eden Kılıçdaroğlu, seçim otobüsüyle geldiği Odunpazarı Meydanı'nda vatandaşlara seslendi. Kılıçdaroğlu, mücadeleyi vatandaşlarla beraber yapacağını belirterek, "Çocuklarımız için, ülkemiz için, bayrağımız için, daha güzel bir Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz" diye konuştu.

İlk önemli adımın Eskişehir'de atıldığını ifade eden Kılıçdaroğu, şöyle konuştu:

"Yılmaz Hoca'yı büyükşehir belediye başkanı olarak seçtiniz. Bütün Eskişehir'e yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. Eskişehir'i bir dünya markası haline getirdi, bir Türkiye markası haline getirdi. Recep Tayyip Erdoğan'a söylüyorum, tabi. Eğer sen, yerel yönetimlerde halka nasıl hizmet verilir, öğrenmek istiyorsan, senin belediye başkanların öğrenmek istiyorsa, adres Yılmaz Büyükerşen. Yerel yönetimlerle ilk toplantımızı Eskişehir'de yaptık. Belediye başkanlarımıza söyledik, 'gelin bakın Yılmaz Hoca, Eskişehir'i nasıl yapmış, nasıl çağdaş bir kent haline getirmiş'. Onun yaptığı bütün emeği, çabayı, bizim belediye başkanlarımıza gösterdik."

En az üç kez düşünün

Kılıçdaroğlu, 10 Ağustos'ta ikinci önemli adımı atacaklarına değinerek, sandığa gideceklerini ve cumhurbaşkanını seçeceklerini bildirdi.

Sandığa giden vatandaşlara seslendiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Düşünün, bir düşünün, iki düşünün, üç düşünün. Neden 'en az üç kez düşünün' diyorum? Bir, nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı? Cumhurbaşkanı koltuğuna oturacak kişinin nitelikleri neler olmalı? Çocuklarımıza güzel bir Türkiye bırakacaksak, bunun üzerinde düşünmek zorundayız. Önce cumhurbaşkanının tarafsız olması lazım. Hiçbir siyasi partinin üyesi olmaması lazım. 76 milyon yurttaşa eşit mesafede olması lazım. Bütün siyasi partilere eşit mesafede olması lazım. Böyle birisi var mı? Adı, Ekmeleddin İhsanoğlu. Hiçbir siyasi parti üyesi değil. 14 siyasi parti, onu destekliyor. İlk kez Türkiye'de 14 siyasi parti, bir cumhurbaşkanı adayını destekliyor. Bu çok önemli bir gelişmedir. Demokrasimiz açısından çok önemli bir gelişme. İki, bu yetmez. Yine düşüneceğiz. Seçeceğimiz, cumhurbaşkanı adayının yani cumhurbaşkanının yüksek ahlaki değerlere sahip olması gerekir. Bunda anlaşıyor muyuz? Yüksek ahlaki değerlere sahip olmak şu demektir. Bir, halkına yalan söylememek demektir. Halkına yalan söyleyen politikacı halkını kandırıyor demektir. Ahlaki değerleri erozyona uğramış demektir. O nedenle söylüyorum. Cumhurbaşkanının yüksek ahlaki değerlere sahip olması lazım."

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun bir itibarı var

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanının geçmişinin temiz olmasının gerektiğini anlattı.

Cumhurbaşkanının arkasında bir toplu iğne ucu kadar kara leke olmaması gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Özetle sabahın köründe, oğluna telefon edip 'evladım, paraları sıfırlayın' dememesi lazım. Bu da yetiyor mu? Yetmiyor. Cumhurbaşkanının sadece kendisi değil, ailesiyle beraber de bir portre vermesi lazım. Çocukları, eşi, nedir, ne değildir? Toplumda saygınlığı var mı, yok mu? Bu çerçevede de değerlendirilmesi lazım. Oğlu telefon ettiği zaman babasına, 'babacığım, 10 milyon dolar getirdiler alayım mı?', 'Sakın alma, ne kadar söz verdilerse o kadarını getirmek zorundalar. Nasıl olsa kucağımıza oturacaklar' dememesi lazım. Aile boyu batağa batmamak lazım. Aile boyu kirlenmemesi lazım."

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayının itibarlı birisinin olması gerektiğinin altını çizerek, hem batıda hem doğuda itibarının olması gerektiğini belirtti.

"Cumhurbaşkanı adayı itibarlı olacak ki konuştuğunun bir ağırlığı olsun" diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekmeleddin İhsanoğlu'nun bir itibarı var. Bakınız Ortadoğu'yu görüyorsunuz. Suriye'de kan gövdeyi götürüyor. Irak'ta kan gövdeyi götürüyor. Müslümanlar, birbirini öldürüyorlar. Birisi 'Allah, Allah' diye saldırıyorlar, öbürü de 'Allah, Allah' diye saldırıyor ve birbirlerini öldürüyorlar. Ellerine silahı Recep Tayyip Erdoğan, veriyor. Bunu herkesin bilmesini isterim. Diyor ki 'biz silahları Türkmenler'e gönderiyoruz. İnanıyor musunuz? Türkmenler'e gönderiyorsan, Türkmenler neden kaçıyorlar? Hiçbir silah yok ellerinde. El-Kaide'ye ve IŞİD'e gönderdi. Besledi kargayı, o da oydu gözünü. Geldiğimiz nokta bu. IŞİD'ı eleştirmiyor. Hiç eleştirmiyor."

"Cumhurbaşkanı olacak birisi o ülkede başbakanken ve onun 49 görevlisi, dışişleri elemanı rehin tutulurken bu, nasıl meydanlara çıkıyor, 'bana oy verin' diyor" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Sen önce git oradaki vatandaşı kurtar. Kurtarabiliyor mu? Unutmuşlar onları. Rehin alınmış, unutmuşlar. Teslim olmasını isteyen, Recep Tayyip Erdoğan... Onun, başbakanlığı döneminde Musul Konsolosluğu önündeki Türk bayrağı, IŞİD tarafından indirildi. Doğu Anadolu'da da bayrağımız indirildi. Cumhurbaşkanı seçeceğimiz kişi, Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağını temsil edecek. Onun için çok temiz olması lazım. Onun için bilgili olması lazım. Onun için ahlaklı olması lazım. Onun için deneyimli olması lazım. İyi bir yönetici olması lazım. Peki, Ekmeleddin İhsanoğlu, iyi bir yönetici mi? 57 İslam ülkesini yönetti. Kudüs'te kendisine 'Kudüs Nişanı' ödülü verildi. Neden biliyor musunuz? Filistin'deki iç kavgayı engelledi ve önledi. Ortadoğu'da akan kanın durması lazım. Onun için Ortadoğu'da sözünün ağırlığı olan birisi olması lazım. O kişi, Ekmeleddin İhsanoğlu'dur. Seçildiği gün göreceksiniz. Ortadoğu'ya el atacaktır. Müslüman, kanını akıtmayacaktır. Barışı ve huzuru getirecektir. Ben buna yürekten inanıyorum. Bakınız kan gövdeyi götürüyor, bir tek ülke bile gelip Türkiye'ye, 'yahu, şuradaki olayları engellemek için acaba siz araya girer misiniz? Aracı olur musunuz?' demiyor. Oysa, eskiden Ortadoğu'da bir olay olduğunda ilk başvurulan adres Türkiye Cumhuriyeti'ydi. Şimdi kimse gelmiyor. Nereye gidiyorlar? Mısır'a gidiyorlar.

Diyor ki, 'Kılıçdaroğlu, IŞİD'i fazla dillendiriyor'. Dillendirmeyeyim mi? Camiler, bombalanıyor. Sözde Müslüman geçiniyor ya, tık yok. Hazreti Yunus'un türbesi bombalandı. Beyefendide yine tık yok. Hadi orası için tık yok, İstanbul'da Caferi yurttaşların gittiği cami kundaklandı, Kur'an yakıldı. Bizim bir milletvekilimiz aldı, yanan Kur'an'ı, Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsüne getirdi. Beyefendide yine tık yok. Neden? Dindar değil, din tüccarı. Din tüccarı olduğu için böyle. Bu topraklarda huzur isteyeceğiz."

Hiçbir lider, Erdoğan ile aynı fotoğrafın içine girmek istemiyor

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı olacak kişinin devletin sigortası olması gerektiğini vurguladı.

Devletin tepesinde kavganın olamayacağına değinen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"O ne diyor, 'Oturacağım oraya, Başbakan'ı çağıracağım, her şeyi ben yürüteceğim'. Bu kavgaya davetiye çıkartmaktır. Onun için söyledim. Bir değil, iki değil, üç değil, en az dört kez düşünmemiz lazım oy verirken. Devletin tepesinde kavga istiyorsak, adres belli Recep Tayyip Erdoğan'a git, oyunu ver ama 'devletin tepesinde kavga olmasın, devlet sağlıklı yönetilsin' diyorsan yine adres belli Ekmeleddin İhsanoğlu. O diyor ki, 'Ben devletin sigortası olacağım. Devlette kavga olmaz, kavga yapmayacağım'. Onun için hep beraber düşünmeliyiz, sandığa giderken. Bir şey daha söyleyeyim batıya bakın hiç kimse, hiçbir lider, Erdoğan ile aynı fotoğrafın karesine girmek istemiyor. Doğuya bakın hiçbir lider, Erdoğan ile aynı fotoğrafın içine girmek istemiyor. Çünkü diyorlar ki 'şaibeli bir kişiyle ben nasıl yan yana fotoğraf çektiririm'. Onun için söyledim cumhuriyetin başkanı olacak kişi yani cumhurun başkanı olacak kişinin temiz olması lazım. Ahlaklı olması lazım. Kirli olmaması lazım. Düzgün olması lazım. Tarafsız olması lazım. Bilgili olması lazım."

Hep beraber barışı ekelim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ne ekeceksek, onu biçeceğiz. Gelin hep beraber barışı ekelim, huzuru ekelim, dostluğu ekelim, birliği ekelim, kardeşliği ekelim, huzuru ekelim yurtta barış, dünyada barışı ekelim, ekmek için Ekmeleddin'i seçelim" dedi.

Kılıçdaroğlu, Odunpazarı Meydanı'ndaki mitingde yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun 5 yabancı dili, çok iyi seviyede konuştuğuna dikkati çekerek, "Yabancı devlet başkanlarıyla yan yana geldiğinde gerektiğinde konuşacak, gerektiğinde sohbet edecek, gerektiğinde espri yapacak... Beyefendi diyor ki 'efendim biz tercüman mı seçeceğiz, biz cumhurbaşkanı seçiyoruz'. Kendisinde yok ya, dil yok garibanda. Yoksa konuşmayacaksın. Kimin artısı varsa bu halk onun yanında olacak, kimin artısı varsa" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisini "milletin adamı" olarak gördüğünü bildiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Milletin anasına küfreden adam, kimin yanında, onun yanında değil mi? Onunla beraber değil mi? Onunla beraber sahneye çıkıyor mu? Acaba dönüp ona 'ya arkadaş sen milletin anasına küfrettin, bari benim yanımda durma' diyor mu, demiyor. Onun için diyorum, sandığa giderken hep düşüneceğiz. Doğru karar vereceğiz çünkü bir kez gidiyoruz ve seçim yapacağız. Ahlaklı bir seçim, düzgün bir seçim. Ben mütedeyyin yurttaşlarıma özellikle seslenmek istiyorum. Helale mi ortak olacaksın? Harama mı ortak olacaksın? Helale ortak olacaksan arkasında hiçbir leke olmayan, bir bilge insan, bir dürüst insan, bir namuslu insan toplumun önünde duruyor, adı Ekmeleddin İhsanoğlu. Harama ortak olacaksan, onun da yeri, adresi belli, Recep Tayyip Erdoğan, oyunu verirsen harama ortak olursun. Bunu bütün inancımla ve inanarak söylüyorum. Çocuğunu bile rüşvete ortak eden birisinden bu ülkeye hayır gelmez. O nedenle sandığa gideceğiz ve oyumuzu kullanacağız. Dürüst, temiz, güzel bir insanı cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtacağız." 

Başbakan Erdoğan'ın milliyetçilikle ilgili söylemlerde bulunduğuna değinen Kılıçdaroğlu, "Son zamanlarda milliyetçiliğe oynamaya başladı. Bayrak edebiyatı yapmaya başladı. Bu değil miydi 'ben her türlü milliyetçiliği ayağımın altına aldım' diyen, peki her türlü milliyetçiliği dün ayağının altına alıyordun, bugün tamamen değişti. Bunun zamanında, başbakanken Irak'ta bizim askerlerimizin başına çuval geçirildi mi? Ses çıkar dı mı? O nedenle BOP'un eşbaşkanı, 'oy verilmez' diyor, ağzına sağlık. O nedenle diyorum, kendi askerinin başına çuval geçirilirken, ses çıkarmayan bir adam, cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturabilir mi? Oturmaması lazım. Benim ağrıma gidiyor. Benim bayrağımı temsil edecek, 76 milyon yurttaşı temsil edecek, o nedenle diyoruz ki sandığa gideceğiz ve güzel bir karar vereceğiz" ifadelerini kullandı. 

Ne ekersen, onu biçersin

İhsanoğlu'nun tanıtım müziğinde "ne ekersen onu biçersin" sözü geçtiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bu topraklar gerçekten bereketli. Bu topraklarda Mevlana'lar yetişti, bu topraklarda Dadaloğlu yetişti, bu topraklarda Nasreddin Hoca'lar yetişti, bu topraklarda Karacaoğlan'lar yetişti, bu topraklarda Hacı Bektaş'lar yetişti, bu topraklarda nice bilge insan yetişti. O nedenle diyoruz ki 'ne ekersen, onu biçersin'. Gelin bu topraklar için huzuru ekelim, barışı ekelim, sevgiyi ekelim, dostuğu ekelim, kardeşliği ekelim. Barışı sadece kendi coğrafyamızda değil, bütün Ortadoğu'da ekelim. Ekmek için Ekmeleddin'i seçelim. Söz mü?" 

 Kılıçdaroğlu, tatil yapan vatandaşlara da seslenerek, "Tatilinizi yapın eyvallah, tatil yapmak herkesin hakkıdır. İmkanı olan gider, güzel bir yerde tatil yapar ama bundan sonraki yaşamınızda daha güzel bir tatil yapmak istiyorsanız, geleceksiniz sandığa ve oyunuzu kullanacaksınız. Oyunuzu kullanacaksınız ki daha aydınlık, daha güzel bir Türkiye'yi hep beraber inşa edelim" dedi.

Tercih sizin

Türkiye'nin 200 yıllık parlamenter rejiminin olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

" Cumhurbaşkanı olacak kişinin, cumhuriyetin değerlerine sahip çıkması lazım. Yani Mustafa Kemal'in devrimlerine sahip çıkması lazım. Cumhuriyetin değerleriyle barışık olmayan birisinin cumhurbaşkanlığı koltuğunda işi yoktur. Bu ülkeyi bize altın tabak içinde kimse vermedi. Bu ülkeyi babalarımız, dedelerimiz kanla gözyaşıyla kurdular. Cumhuriyeti kurdular. 200 yıllık bir parlamenter rejimimiz var. Şimdi gelmiş, 'ben seçileceğim, ben başkan olacağım, valiyi de ben tayin edeceğim, AKP'nin de genel başkanı olacağım, milletvekillerini de ben seçeceğim, hakimleri, savcıları da ben atayacağım.' Bu rejimin adı dikta rejimidir. Onun için söylüyorum, buseçim çok önemlidir ya demokrasiyi ya diktatörlüğü seçeceğiz. Demokrasiden yana, cumhuriyetten yana oy kullanmak istiyorsanız, 14 siyasal partinin üzerinde anlaştığı Ekmeleddin İhsanoğlu var. 'Darbe olsun, demokrasi gitsin' diyorsanız onunda adresi belli Recep Tayyip Erdoğan. Tercih sizin, beraber yapacağız, beraber mücadele edeceğiz."

Evliya Çelebi gibi Türkiye'yi gezdiğini belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Dün bakın İstanbul'da gençler için bir etkinlik düzenlendi. Bu diktatör bozuntusu, bizim o etkinliğimizi yasakladı, Bağcılar meydanını mitinge kapattı. Ankara'dan geldim, Bağcılara gittim, diktatöre dersini verdim, mitingimi de yaptım. O sanıyor ki bir karar aldılar, biz ondan vazgeçeceğiz. Bu ülkenin, bu milletin çıkarı için, çocuklarımızın geleceği için, bayrağımızın özgürce dalgalanması için her türlü baskıya direneceğiz. Biz Kuvayi Milliyetçiyiz, biz Atatürkçüyüz, biz devrimciyiz, biz halkçıyız, biz cumhuriyetçiyiz, kimse bizi yıldıramaz. Biz cumhuriyetin değerlerine bağlıyız. Biz kadın-erkek eşitliğine inanırız. Biz demokrasi uğruna ağır bedeller ödeyen bir partiyiz. Bizim genel başkanlarımız hapse atıldı, direndik, gencecik çocuklarımız idam edildi, direndik. Hiç kimse endişe etmesin, demokrasi uğruna bir bedel ödenecekse, o bedeli önce ben ödeyeceğim. O nedenle diyorum ki en büyük umudum sizsiniz beraber mücadele edeceğiz. Mücadele çocuklarımız için, mücadele geleceğimiz için, mücadele kadın-erkek eşitliği için, mücadele cumhuriyet için, bunlar için mücadelemizi yapacağız. Ne ekeceksek, onu biçeceğiz. Gelin hep beraber barışı ekelim, huzuru ekelim, dostluğu ekelim, birliği ekelim, kardeşliği ekelim, huzuru ekelim yurtta barış, dünyada barışı ekelim, ekmek için Ekmeleddin'i seçelim."

Konuşmasının ardından  Kılıçdaroğlu'na Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç tarafından Eskişehirspor forması hediye edildi.

Mitinge, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin,  CHP Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Parti meclisi üyeleri,CHP il ve ilçe teşkilatı temsilcileri ile partililer katıldı.