Soma'da son durum! Erdoğan açıkladı

Soma'da son durum! Erdoğan açıkladı

Soma maden kazasında son durum ne? Soma'da maden kazasının olduğu ocakta incelemelerde bulunan Başbakan Erdoğan açıklama yapıyor.

Başbakan Erdoğan, Soma Belediyesi'nde açıklama yapıyor.

Başbakan Erdoğan, Soma maden kazasında ölenlerin sayısının 238'e çıktığını açıkladı.

Erdoğan'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Maden kazasında 238 işçimizi Hakk'a uğurladık.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızı hızla buraya gönderdik. Gerek Manisa gerekse Balıkesir milletvekillerimiz buraya geldi. Mümkün olan en hızlı şekilde en modern teçhizatla madendeki kardeşlerimize ulaşmaya çalıştık. Devletin tüm imkanlarını seferber ettik. En hızlı şekilde kardeşlerimize ulaşmaya gayret ettik.

Yaralılarımız ve ebediyete intikal eden vatandaşlarımızı Kırkağaç'a almak suretiyle incelemelere başladık.

Ölen kardeşlerimizin üzerinde kimlik yok. O nedenle fotoğraflarla birlikte ailelere göstererek teşhis yapıyorlar. Kimse yanlış anlamasın. Kimsenin vücudunda bir darbe yok.

Madden ve manen ne gerekiyorsa bizler TC devleti olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak ve işletme olarak atılması gereken tüm adımlar atılacaktır.

Adli ve idari olarak yapılması gereken çalışmalara başlanmıştır.

Bütün Kur'an kurslarında Hatm-İ Şerifler okunuyor, selalar verildi. Cuma günü de hutbeler okunacak.

Bu kazalar en ufak detaya kadar araştırılacak, olay aydınlatılacak. Kamuoyunun tatmin edecek düzenlemeler yapacağız.

Bu acıyı tüm boyutlarıyla konuşup gereğini yapacağız.

TBMM'de 2 gün süreyle tatil edilmiş durumda. Vefat edenlerin yakınlarının yanında olacağız.

Sadece yetkililerin açıklamalarının dikkate alınmasını istiyorum. Fırsatçılara izin vermeyin.

Milletime sesleniyorum: Bu tür havaları fırsat bilip istismar etmek isteyen aşırı uç gruplara değer vermeyin. Ülkemizin birliği beraberliği için çok çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Rabbim milletimize inşallah böyle acıları tekrar yaşatmasın

SORU CEVAP

Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtlıyor

Sorumluluk kime ait? İşletme uygun mu?

Gazeteci olarak kömür madenlerinin nasıl çalıştığını takip etmiyorsunuz. Katar'da pek kömür madeni yok, doğalgaz var. Bazı rakamlar vereceğim.

Bu ocakla ilgili Mart ayı sonunda yapılmış olan sağlık ve güvenlik incelemesinde 'başarılı olduğu' tespit edilmiştir. 1942'den 2010 sonuna kadar toplam kazalardaki ölü sayısına baktığımızda yaklaşık 900 civarında. Bunların içinde 1992'de Zonguldak Kozlu'da 263 kişinin öldüğü en büyük kaza olarak kayıtlara geçti. Bunlar kömürde olanlar.

Farklı rakamlar var. İngiltere'de 1862... Madende göçük 262 kişi ölmüş. Belçika'da metan gazı patlaması 120... Fransa 1906... 1099 ölüm en ölümlü kaza.

Japonya 1914'te 687 ölüm. Çin 1942'de en ölümlü kaza 1549... Japonya'da 1964'de.

Bu tür ocaklarda bu olanları 'buralarda bu tür olaylar olmaz' diye yorumlamayın. Literatürde iş kazası diye bir şey var. İş kazası.. Burada da olur. Bunun yapısında bunlar var. Hiç kaza olmaz diye birşey yok madenlerde.

Tabi işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden üzmüştür. Yapılan kontrollerde işçi sağlığı ve güvenliği konusunda iyi ocaklardan biri olarak kayıtlara geçmiştir.

OCAKTA BULUNAN İŞÇİ SAYISINI NE?

Şuanda bunu yüzde 100 olarak söylemeyelim ama işletmenini verdiği rakamlardan hareketle 120 civarında içeride işçinin olduğu söyleniyor. Bu işletmenin verdiği rakam. 

İşveren üstüne düşenleri yapabilecekleri var. TC devleti olarak biz yapabileceklerimizi yaparız. Vatandaşımızın mağduriyetini istismar etmeye fırsat vermeyiz. Ebediyete uğrayan arkadaşlarımızın ardından şuan rakam konuşmayı doğru bulmuyorum. Bizler gerekli çalışmaları yapıyoruz yapacağız. İşin adli ve idari boyutunda çalışmalarımız devam edecek.

CHP'NİN SORU ÖNERGESİ

Meclis tutanağını incelemenizi isterim. CHP'li vekilin getirdiği önerge o günkü gündemi engelleme amacındadır. Başlıkta Soma geçiyor ama içinde Soma'yla ilgili bişey yok. Bir başka zamanda gündeme getirip konuşabiliriz dediler. Olay şuanda tam böyle bir anda suistimal olarak kullanılma gayreti içindedirler. Mart ayı sonunda olmuştur. 1.5 ay geçti. Tutanak şaşırtıcıdır çünkü içinde konuyla alakalı hiçbir şey yok.

Arama kurtarma ekipleri çalışıyor. Ocağın girişine kadar gittim. Kolay değil, belirli kademeler var. Bazı kademeler var. Yatayda 3-4 kilometrelik uzun bir mesafe var. Bazı yerler 150 bazı yerler 200 metre derinliğinde. Gayretle çalışmaları sürdürüyorlar. İMBAT'ın başındaki arkadaşlar çalışmaları sonuna kadar gayretle sürdüreceklerini söylediler.