Siyonist İsrail İstihbaratı Türkiye'de Kullandığı Ajanları Nasıl İşe Alıyor?

Siyonist İsrail İstihbaratı Türkiye'de Kullandığı Ajanları Nasıl İşe Alıyor?

İsrail, Türkiye'de esas olarak Filistin ve Orta Doğu vatandaşlarını hedef alacak casuslar yetiştirmek için geniş kapsamlı yöntemler kullanıyor.

Türk istihbarat yetkilileri bu hafta İsrailli subayların Türkiye'de işe alım çalışmalarını nasıl yürüttüğünü ve işe aldıkları kişilerin nasıl çalıştığını ortaya çıkardı.

Middle East Eye da dahil olmak üzere medyaya verilen brifing, Türk istihbaratının Salı günü polisle yapılan ortak bir operasyonda İsrail gizli servisleri adına casusluk yaptıkları iddiasıyla çoğunluğu yabancı 34 kişiyi gözaltına alması sonrasında geldi.

Türk yetkililer, halen kaçak olan 12 kişinin ülkeyi terk etmiş olabileceğini tahmin ediyor.

Bu operasyon, 2021 yılından bu yana İsrail'in iç istihbarat servisi Şin Bet ve dış istihbarat servisi Mossad gibi istihbarat servisleriyle bağlantılı muhbir ve ajanlar ağına karşı düzenlenen dördüncü Türk karşı istihbarat operasyonudur.

İstihbarat yetkilileri İsraillilerin birlikte çalıştığı iki grup insan olduğunu söylüyor. İlk grup basit görevleri üstlenirken, ikinci grup daha taktiksel seviyelerde faaliyet gösteriyor.

İşe alma faaliyetinin ilk seviyesi, aracılar ve çevrimiçi platformlar aracılığıyla temel gözetim görevleri için şahısları hedef alıyor.

Türk istihbarat yetkilileri, İsrail istihbaratının genellikle iş ilanlarını çok az ayrıntıyla veya hiç ayrıntı olmadan çevrimiçi yayınladığını veya kendileriyle iletişime geçecek uygun kişileri seçmek için sosyal medya platformlarında, sohbet gruplarında bağlantılar yayınladığını söylüyor. Verilen görevlerin genel olarak istihbaratla ilgisiz görünebildiği ancak bunun şahısları nihai göreve hazırlamak için tasarlanmış olduğu belirlendi.

Örneğin 2022 yılında polis tarafından düzenlenen operasyonda tutuklanan Ahmet S., geçen yıl İstanbul'daki bir mahkemede, "Arapça ve Türkçe bilen çalışan aranıyor" yazan bir ilandaki numarayı aradığını ve şahsın kendisini aradığını ifade etmişti. Bir yandan da kendisini WhatsApp gruplarına yönlendiriyor ve bu gruptaki belirli konuları günlük olarak Türkçeden Arapçaya çevirmekle görevlendiriyor.

İsrailli yetkililer bu kişilerle şahsen iletişime geçmiyor, onlarla yalnızca yazılı olarak ve yalnızca Telegram ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla iletişim kuruyor.

İşe alınan kişilere aracılar yoluyla veya yine internet üzerinden sosyal medya iş ilanları aracılığıyla işe alınan kuryeler aracılığıyla ödeme yapıyorlar.

Kadroya alınanlara, kendilerine ödenen paranın yasa dışı bahis ve kumarla bağlantılı olduğu söyleniyor.

İsrailli casuslar, ödemenin kaynağını gizlemek için genellikle mücevher mağazaları ve para borsaları gibi satıcılar aracılığıyla para transferi için resmi olmayan bir yöntem olan kripto para birimini ve hawala (yasadışı kara para aklama sistemi) kullanıyor.

"Taktik elemanlar"

İsrail istihbarat görevlisi, ajanlarla güven inşa eden bir çalışma ilişkisi sürdürdüğü için, ajanlıktan daha karmaşık operasyonlar yürütmesinin istendiği taktiksel bir seviyeye geçebilir.

Bazı durumlarda, işe alınan kişilerle şahsen buluşup onlara önemli miktarda para ödemek gibi daha doğrudan bir ilişki kuruyorlar. Acemilerden ayrıca yalan makinesi testini geçmeleri isteniyor.

Operatörlerden başlangıçta gerçek hedeflere yönelik bir eylem planı oluşturmak için parça parça görevleri yerine getirmeleri isteniyor.

Örneğin İsrail tarafı, kişisel bilgileri toplayarak, araştırma yaparak, hedefleri videoya alarak ve fotoğraflarını çekerek, gözetleyerek, arabalara veya araçlara GPS cihazları yerleştirerek belirli ilgi alanlarını hedef alan bir grup başarılı özel ajanı Türkiye'de işe alıyor.

İsrailli idareciler ayrıca daha taktiksel roller için grup içinden bazı kişileri seçiyor.

Bu "taktik askerlere" operasyonu yönetmek, dezenformasyon ve sahte haber yaymak, çevrimiçi bir gazete tasarlamak ve para transferleri yapmak gibi misyonun amaçları doğrultusunda kullanılabilecek web siteleri kurup yönetmek için bir Whatsapp grubu kurma görevi verildi.

Talimatlar arasında hedef seçilen kişilere saldırı, soygun ve kundakçılık da yer alıyor.

İsrail istihbaratı, Türk istihbaratının hedefi olmaktan kaçınmak için geçmiş operasyonlara dayanarak gerekli becerilere sahip olduğuna inandığı "taktik askerlerle" buluşuyor.

Türk yetkililer, ülkelerine ihanet ediyormuş gibi hissetmemelerini sağlamak için acemi askerlere büyük miktarda para ve ikramiye yoluyla psikolojik destek ve rahatlık sunulduğunu da sözlerine ekledi.

Başarılı elemanlar yurt dışında özel toplantılara çağrılıyor ve ödül olarak lüks otel ve restoranlarda ağırlanıyorlar.

Örneğin geçen yıl El Cezire'de yayınlanan bir belgeselde, İsrail istihbaratı tarafından taktik operasyonlar için görevlendirilen Filistinli bir öğrenciye, İsviçre'nin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından hiçbir başvuruda bulunulmadan bir saatten kısa bir sürede vize verildiği belirtiliyordu.

Operasyon eğitimi

Başka bir davada hapis cezasının azaltılması karşılığında İsrail gizli servisleri için çalıştığını itiraf eden özel dedektif Selçuk Küçükkaya'nın resmi ifadesi, İsrail istihbaratının yeni elemanlarını nasıl çalıştırdığını doğruladı.

Küçükkaya, Eylül ayında Türk müfettişlere, 2018-2022 yılları arasında İsrailli yetkililerle Avrupa'nın 10 şehrinde toplam 11 kez görüştüğünü söyledi.

Küçükkaya, ilk kez 2018 yılında Serkan adında birisinin kendisiyle iletişime geçtiğini ve bir sigorta şirketinde çalışmak istediğini söyledi. Daha sonra Skype aracılığıyla Jorge adında biriyle iletişime geçildi.

Küçükkaya şunları söyledi:

“Üç restoran ismi gönderdi. Bunlardan birini seçmemi, ticari faaliyetlerini araştırmamı, iç ve dış mekan fotoğraflarını çekmemi, elindeki bilgileri benimkilerle karşılaştıracağını söyledi. Raporumu e-posta yoluyla Jorge'ye ilettim. 1000 euro istedim. Raporu beğendiğini ve yüz yüze görüşmek istediğini söyledi.”

Küçükkaya daha sonra, Avrupa'da Jorge ve menajeri Alfonso ile görüşmeye başladığını, ikinci bir iş için talimat aldığını, İran, Lübnan ve Arap uyruklular hakkında edindiği bilgileri aktardığını söyledi. Bu toplantılarda da kendisine nakit ödeme yapılıyordu.

Aralık 2018'de Kopenhag'da kendi üstleriyle buluştuğunu ve Türk devleti adına çalışıp çalışmadığının belirlenmesi için yalan makinesi testine tabi tutulduğunu anlatan Küçükkaya, ertesi yıl, şifreli e-posta yoluyla iletişim kurmak için Belçika'da bilgisayarına bir şifre çözme yazılımı yüklendiğini söyledi.

Küçükkaya, Temmuz 2020'de kendisinden M. el-Mahmud adlı Filistin vatandaşının Beyrut'tan İstanbul havalimanına gelişinden şehirdeki son varış noktasına kadar takip edilmesinin istendiğini de söyledi.

Takip raporunun ise, Filistin vatandaşının kendisini alacak bir ekibinin mi yoksa silahlı bir güvenlik görevlisinin mi bulunduğu bilgisini içermesi gerekiyor.

Küçükkaya'ya ayrıca bir ekip tutma görevi verildi. Hedefi kaybetmemek ve tespit edilmemek için görev için en az üç araba ve bir motosiklet kullanılması tavsiye edildi. Amaç, Filistin uyruklu şahsın gelecekte kendisine yönelik olası bir saldırıyı gerçekleştirmek için izlediği yoldaki zayıf noktaları tespit etmekti.

Türk istihbaratı ayrıca Küçükkaya gibi kişilere, X-ışını dedektörlerini ve K-9 aramalarını tespit edilmeden geçebilecek gizli bölmelere sahip özel tasarlanmış çantalar verildiğini iddia ediyor.

Ayrıca yurt dışındaki toplantılarda gözetleme, fotoğraflı belgeleme, muhafaza, raporlama ve operasyonel güvenlik konularında da eğitim alıyorlar.

Yetkililer, "İsrail istihbarat servisi, İran ve Irak'tan Türkiye'ye insan kaçakçılığı yapmak, hacker kiralamak, güvenli evler bulmak, operasyonlarda kullanılmak üzere ambulans işleten şirketleri işe almak gibi potansiyel operasyonların en önemli yönleri için bu tür kişilere hazırlık yaptırıyor." bilgisini de paylaştı.(MEE)