Sivil MİT Darbe Uyarısı Yapacak

Sivil MİT Darbe Uyarısı Yapacak

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Yasası'nda değişiklik öngören kanun teklifi, iki gün süren çalışmalar sonucunda TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

Yeni yasayla MİT, uluslararası arenada rakipleriyle artık eşit şartlarda mücadele edecek. Geçmişte, asker kökenli kişilerin kontrolündeki MİT, darbeleri bildiği hâlde iktidara haber vermemişti. Hakan Fidan'la sivilleşen teşkilat, demokrasi dışı tüm girişimleri Hükümete aktaracak. MİT'i çağa uyduracak bazı düzenlemeler şöyle:

 Yeni yasayla 7 Şubat gibi olaylar yaşanmayacak. 2012'de  Fidan'a yönelik girişim sonrasında yasal düzenleme yapılmış, MİT Müsteşarı'nın yargılanması Başbakan'ın iznine bağlanmıştı. Yeni düzenlemeyle MİT mensupları, tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşebilecek, görevi gereği terör örgütleriyle bile irtibat kurabilecek. Bu madde, İmralı ve Oslo görüşmelerini yasal güvenceye alıyor.

 17 Aralık sonrasında paralel örgütün girişimleri kapsamında MİT tırları durdurulmuş ve soruşturma işlemleri başlatılmıştı. Düzenlemeyle bu tür durumlara da tedbir getiriliyor.
 Komisyonda, MİT'e yurt dışı operasyon yetkisi veren hüküm düzenlemeden çıkarıldı. Ancak maddedeki "MİT, Bakanlar Kurulu'nca verilen her türlü görevi yerine getirir" ifadesi, yurt dışı operasyonların yolunu açık tutuyor.

 MİT, acil hallerde yaptığı dinlemeler için Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nden sadece bir hakimin kararıyla onay alabilecek. Mevcut mevzuatta dinlemeler için oybirliği gerekiyor.
 MİT mensuplarının yargılanmasında doğrudan Ankara Ağır Ceza Mahkemeleri görevli olacak.

 Teşkilatın görevlerine ilişkin bilgi- belgeleri yetkisiz olarak temin eden, çalan, üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapanlara 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. MİT mensuplarına ilişkin belgelerde ise ceza 7 yıl olacak.
 Basına ve sosyal medyaya yönelik ceza ise 12 yıldan 9 yıla indirildi.
 MİT'in fişleme belgelerinin yargı organlarına verilmesi hükmü de komisyonda daraltıldı. Buna göre, MİT sadece Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk suçlarıyla ilgili adli mercilerce istenecek belgeleri verecek.
 Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu'na Başbakan'ın başkanlık etmesine ilişkin düzenlemeden de vazgeçildi.

 Kanun kapsamındaki suçlarda MİT mensuplarının görev suçlarına ilişkin yargılamalarda Ankara Ağır Ceza Mahkemesi yetkili olacak. Müsteşar ise  Yargıtay'da yargılanabilecek.
 MİT mensupları ile görev yapmış olanlar, teşkilatın görev ve faaliyetlerine ilişkin tanıklık yapamayacak. Tanıklık ancak MİT Müsteşarının izniyle olabilecek. Müsteşar'ın tanıklığı ise Başbakan'ın iznine bağlı olacak.