Seçim Barajı Yüzde 7'ye Düşürülüyor

Seçim Barajı Yüzde 7'ye Düşürülüyor

Hükümetin bir yıllık eylem planları arasında yer alan seçim barajı önümüzdeki yıl içinde düşürülecek. Barajın yüzde 7'ye düşürüleceği belirtiliyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün açıkladığı Eylem Planı’nda yüzde 10’luk seçim barajıyla ilgili düzenleme de yer aldı. Düzenleme, 2016 Eylem Planı’nın 1 yıl içindeki hedefleri arasına alındı. Düzenleme için son tarih de 21 Aralık 2016 olarak verildi.

Hürriyet'in iddiasına göre kulislerde, yönetimde istikrarın korunabilmesi için barajda ciddi bir düşüşe sıcak bakılmadığı, diğer partilerle de yapılacak görüşmelere göre barajın yüzde 7 çizgisine çekilebileceğinden söz ediliyor.

Baraj konusundaki son kararı parti yönetiminin vereceği belirtiliyor. ‘Başkanlık sistemi’ tartışmalarının da bu konuda etkili olabileceği konuşuluyor. AK Parti’nin iki yıl önce gündeme taşıdığı 3 seçenekli önerisinin de güncellenerek yeniden tartışmaya açılabileceğine dikkat çekiliyor. AK Parti mevcut sistemde yüzde 10 barajını korurken, yüzde 5 barajlı daraltılmış bölge ve barajsız dar bölge sistemleri önerisinde bulunmuştu.

CHP barajın yüzde 5 ya da 3’e indirilmesini önermiş, MHP baraj tartışmalarına mesafeli bir tutum almış; HDP de barajın tümüyle kaldırılması ya da yüzde 3’e çekilmesi görüşünü dile getirmişti. Eylem Planı’na göre Adalet Bakanlığı, Seçim Yasası ile birlikte Siyasi Partiler Yasası değişikliğine de çalışacak.