Saray'ın Kapıları 108 bin Asgari Ücretlinin Maaşına Denk

Saray'ın Kapıları 108 bin Asgari Ücretlinin Maaşına Denk

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayındaki çift kanatlı kapıların tanesinin 170.000 liraya mal olduğunu açıkladı.

apılan açıklamada çift kanatlı kapılar için toplam 25,5 milyon lira, diğer kapılarla birlikte 100 milyon lira harcandığı vurgulandı.

Yapılan açıklamada, “Bu çift kanatlı kapıdan, ana bina denilen kaçak resepsiyon bloğunda yaklaşık 150 adet olduğunu düşünürseniz, karşımıza 25,5 milyon liralık çift kanatlı kapılar çıkıyor. Bu kaçak resepsiyon bloğunda yer üstünde 450 ye yakın tek kanatlı kapının maliyetlerini hiç açıklamıyoruz. Diğer iki blokta adeti yaklaşık 3.000 liradan 2000’e yakın ahşap ofis kapısının maliyetinden hiç bahsetmiyoruz. Bizim hukuk arayışımızda bize kapanan kapıların arkasındaki kaçak sarayın kapılarının toplam maliyeti yaklaşık 100 milyon civarında. 108.000 asgari ücretlinin maaşına bedel” denildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın Anayasa Mahkemesi (AYM) kapısından dönmesi üzerine, sarayın kapı maliyetlerini açıklaması dikkatlerden kaçmadı.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Anayasa Mahkemesi, AOÇ’deki talanın ve kaçak sarayın adaletinin yerine gelmesi için kapıları kapattı mağduriyetiniz yok dedi. Mücadele edenler için bir kapı kapanır diğer kapı açılır. Bizim için AYM kapısı kapandı AİHM kapısı açıldı” ifadelerini kullandı.

Kapıların maliyetini açıklayan Tezcan Karakuş Candan şunları söyledi:

“Biz kendi özgücüne ve haklılığına inananlar olarak, kapanan her kapıdan sonra inatla ve kararlılıkla yeni kapılar açmayı biliyoruz. Bize kapanan AYM kapsından sonra Türkiye olarak mağduriyetimizin boyutu iyice ortaya dökülsün diye kaçak sarayın akıl almaz kapı maliyetlerini halkımıza açıklamayı bir borç biliyoruz.

“EN PAHALI MALZEMEDEN YAPILMIŞ”

Ana bina’da her protokol görüşmesinde fotoğraflara yansıyan 2 kanatlı 3,40 metre yüksekliğinde 2 metre genişliğinde olan özel üretim ahşap kapının görsellerini göstererek ustalardan yaklaşık fiyat aldık. Kapının ağacı maun, kaplama olmadığı için içi dolu olarak tarif ediliyor. Bu, kapıların blok kesim yapılarak elde edildiği anlamına gelir. Yani şu an ahşap malzeme içinde en pahalı olan malzemeden yapılmış durumda. Kapı üzerine pirinç malzemeden CNC kesim üç boyutlu işleme yapılmış.

“108.000 ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞINA BEDEL”

Böyle bir kapının yaklaşık maliyeti, nakliye montaj KDV’si ile birlikte yaklaşık tanesi 170.000 lira civarında. Bu çift kanatlı kapıdan, ana bina denilen kaçak resepsiyon bloğunda yaklaşık 150 adet olduğunu düşünürseniz, karşımıza 25 milyon 500 bin liralık çift kanatlı kapılar çıkıyor. Bu kaçak resepsiyon bloğunda yer üstünde 450’ye yakın tek kanatlı kapının maliyetlerini hiç açıklamıyoruz. Diğer iki blokta adeti yaklaşık 3.000 liradan 2000’e yakın ahşap ofis kapısının maliyetinden hiç bahsetmiyoruz.

Bizim hukuk arayışımızda bize kapanan kapıların arkasındaki kaçak sarayın kapılarının toplam maliyeti yaklaşık 100 milyon civarında. 108.000 asgari ücretlinin maaşına bedel. Ne büyük mağduriyet” dedi.

“KAPI MALİYETLERİ 40.000 ÖĞRETMENE MAAŞ OLUR”

Öğretmen maaşlarından örnek veren Candan, “Üç oda bir salon bir evde dış kapı çelik, iç kapılar panel kapı olduğunda bir konutun ortalama kapı maliyeti yaklaşık 3.000 lira civarında. Kaçak sarayın kapı maliyetleri 33.500 hanenin kapısına bedel. Bu maliyete Halil öğretmen gibi 40.000 öğretmenin maaşı ödenebilirdi.

Anayasa Mahkemesi Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan kaçak sarayla birlikte Türkiye’deki mağduriyeti görmemiştir. Bize Mücadelede AİHM kapısı açıldı. Kaçak sarayın ve kapılarının maliyeti, Türkiye’de hangi kapıları kapatacak, göreceğiz” şeklinde konuştu.