Petrol yarıya düştü ama ulaşım ücretleri yerinde duruyor

Petrol yarıya düştü ama ulaşım ücretleri yerinde duruyor

Uluslararası petrol fiyatları 120 dolardan 50 dolara kadar düşünce gözler büyükşehirlerde ulaşım fiyatlarına çevrildi. İstanbul ve Ankara belediyelerinden şu ana kadar henüz bir adım atılmazken; THY indirim sinyalini verdi

Uluslararası ham petrol fiyatlarındaki artışları bahane ederek ulaşıma yapılan zamlar, petrol fiyatlarının yarı yarıya kadar düşmesine rağmen aynı şekilde duruyor. Şu ana kadar hiçbir kurum ya da kuruluş ulaşım fiyatlarındaki artışları indirmek için harekete geçmedi. Akaryakıt şirketlerinin benzin ve motorin fiyatlarına yaptığı indirimler de petrol fiyatlarındaki düşüş hızının yanında çok küçük kaldı. THY, petroldeki düşüşleri bilet fiyatlarına yansıtacağını açıkladı. Özel Halk Otobüsleri, indirim için İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB)'nin yetkili olduğunu belirterek topu İBB'ye attı. 

Türkiye'de başta İstanbul ve Ankara olmak üzere her yıl düzenli bir şekilde petrol fiyatlarındaki artışları gerekçe göstererek yapılan ulaşım zamları olduğu gibi duruyor. Petrol fiyatlarının 120 doların üzerine çıktığı dönemlerde ulaşım ücretlerinin çıkarıldığı seviye, petrolün 50 dolara kadar düştüğü bu günlerde hala olduğu yeri koruyor. 

Ulaşımın en pahalı olduğu illerin başında gelen Ankara ve İstanbul'da her gün milyonlarca insan toplu taşıma araçlarını kullanıyor. İstanbul'da metro, metrobüs, hafif raylı sistem ve İETT araçlarını her gün milyonlarca insan kullanıyor. İstanbul'da yaşayan ailelerin en önemli gider kalemlerinden birini de ulaşım masrafları oluşturuyor. Ankara'da da durum bundan farklı değil. 

ZAM GELDİĞİNDE PETROL 100 DOLARDI

İstanbul'da en son haziran ayında toplu taşıma ücretlerine ortalama yüzde 10 oranında zam yapılmıştı. Zam yapıldığı dönemlerde uluslararası petrol fiyatları 100 dolar civarındaydı; ancak şu an petrol fiyatları yarı yarıya düşmüş durumda. 

Ankara'da da yine aynı dönemde Ankara Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu, toplu taşıma ücretlerine yüzde 15'i aşan oranlarda zam yapmıştı. 

HALK OTOBÜSLERİ İNDİRİM DÜŞÜNMÜYOR

Tüm Özel Halk Ootobüsleri Birliği yetkilisi Ercüment Coşkun, petrol fiyatlarının yarı yarıya düşmesi nedeniyle bir indirim yapılıp yapılmayacağı konusunda, yetkili mercinin İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirterek onların vereceği kararın bağlayıcı olduğunu söyledi. 

Coşkun, İstanbul'da İETT de dahil olmak üzere toplu ulaşımda zaten kâr edilmediğini savunarak, petrol fiyatlarındaki ucuzlamanın indirim olarak yansımasının çok da doğru bir karar olacağı kanaatinde olmadığını ifade etti. 

THY İNDİRİMİ BİLET FİYATLARINA YANSITACAK

THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, petrol fiyatlarında düşüşün havayolu ulaşımı bilet fiyatlarına yansıyacağını söyledi. 

Anadolu Ajansı'na konuşan Topçu "Petrol fiyatlarında gerileme olmasıyla piyasada bilet fiyatlarının indirimi konusunda beklenti var. Bizim giderlerimiz içindeki petrol payı yüzde 38'den yüzde 34'e indi, yüzde 4'lük bir düşüş var, bu rakam bilet fiyatlarına yansıyacak. Yüzde 4 havacılıkta ciddi bir marj. Son 2 ay içinde bakıldığında ortalama bilet fiyatlarının aşağıya gittiğini görüyorsunuz, indirim söz konusu. Şu anda kış sezonu, düşük sezon olması münasebetiyle zaten pazarın şartlarına göre bilet fiyatları düşük seyrediyor. Bunun yansıması yaz aylarında daha ön plana çıkacak. Petrol fiyatlarının seyri bu şekilde devam ettiği takdirde önümüzdeki günlerde ve yaz aylarındaki bilet fiyatlarının daha rekabetçi olacağını düşünüyoruz." dedi.

SADECE İSTANBUL'DA 5 MİLYON 700 BİN KİŞİ

İETT verilerine göre, sadece İstanbul’da her gün 5,7 milyon kişi toplu taşıma vasıtalarını kullanıyor. Yolcu sayısı Ankara’da 3, İzmir’de 1,5 milyonu aştı.