ÖYM'ler Tarih Oldu

ÖYM'ler Tarih Oldu

Hükümetin hazırladığı yeni demokratikleşme paketi Meclis’te gece geç saatlere kadar süren oturumda kabul edildi. Paketle birlikte Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldı, kişisel verilerin yayınlanmasına getirilen cezalar artırıldı, mal varlığına tedbir kararı

Hamza Erdoğan/Ankara

TBMM Genel Kurulu’nda, Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasını da içeren Yeni Demokratikleşme Paketi kabul edilerek yasalaştı. Kanun ile ÖYM’ler tamamen kaldırılıyor. Buna göre, halen yargılaması devam eden dosyalar, bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere yetkili ve görevli mahkemelere devredilecek. Yine özel yetkili mahkemelerin görevine giren suçlarda azami tutukluluk süresi 10 yıldan 5 yıla indiriliyor. Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. Maddesi Uyarınca Kurulan Ağır Ceza Mahkemelerinin Kaldırılmasına ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun şunları getiriyor:

YETKİLER ACM’LERE

TMK 10. madde ile kurulan ÖYM’ler kaldırılıyor. CMK’nın yürürlükten kaldırılan 250. maddesine göre görevlendirilen mahkemelerde görevli özel yetkili cumhuriyet savcılarınca yürütülen soruşturma dosyaları, yetkili Cumhuriyet başsavcılıklarına devredilecek. Yargılaması devam eden dosyalar, kovuşturmaya devam edilmek üzere yetkili ve görevli mahkemelere devredilecek. 

DİNLEMEYE OYBİRLİĞİ ŞARTI

Bu mahkemelerin üyelerine yapılmış atıflar, HSYK tarafından belirlenen Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılmış sayılacak. Böylece, önleme dinlemelerine karar vermeye HSYK’nın belirleyeceği Ankara Ağır Ceza Mahkemesi yetkili olacak. Özel yetkili mahkemelerin kapsamına giren suçlarla ilgili açılan davalarda, sanığın taşıdığı kamu görevlisi sıfatı dolayısıyla hakkında soruşturma yapılabilmesi için izin veya karar alınması gerektiğinden bahisle durma veya düşme kararı verilemeyecek.

TUTUKLULUK SÜRESİ 5 YIL

Kaldırılacak ÖYM’lerin görevine giren suçlarda uygulanmakta olan azami 10 yıllık tutuklama süresi 5 yılla sınırlandırılacak.

KİŞİSEL VERİYİ YAYAN YANDI

Kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydedenler, yayanlar için hapis cezalarının alt sınırı 6 aydan 1 yıla, hukuka aykırı olarak başkasına veren, yayan veya ele geçirenlere verilecek cezanın alt sınırı 1 yıldan 2 yıla çıkarılacak. Verileri kanuni süre içinde sistem içinde yok etmeyen görevlilerin hapis cezası, 1 yıldan 2 yıla kadar şeklinde değiştiriliyor. Suçun konusunun CMK hükümlerine göre ortadan kaldırılması veya yok edilmesi gereken veri olması halinde, ceza bir kat artacak.

Mal varlığına el koyma zorlaştırılıyor

DİNLEMEYE 6 AYSINIRI

Örgütül suçlarda dinleme süresi 6 ayla sınırlandırılıyor. Mobil telefonun yerinin tespitinde de süre iki aya indiriliyor.

ŞÜPHE DEĞİL SOMUT DELİL

Suçun işlenmesinde ‘somut delilere dayanan kuvvetli şüphe’ sebeplerinin bulunmasına rağmen başka şekilde delil delil elde edilememesi halinde, dinleme yapılmasına izin verilecek. Buna göre yapılacak görevlendirmeye ağır ceza mahkemesince oy birliğiyle karar verilecek. TCK’nın 220. maddesinde düzenlenen suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçunun bu tedbirin uygulanabileceği katalogdan çıkarılıyor.

EL KOYMA ZORLAŞIYOR

Malvarlığına el koyma kararı için suçun işlendiğine dair somut delillere dayanan kuvvetli şüphenin varlığı aranacak. El koyma işleminin uygulanabilmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Mali Suçları Araştırma Kurulu, Hazine Müsteşarlığı ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’ndan, suçtan elde edilen değere ilişkin rapor alınacak. Bu rapor en geç 3 ay içinde hazırlanacak. El koymaya ağır ceza mahkemesince oy birliğiyle karar verilecek. İtiraz üzerine bu tedbire karar verilebilmesi için de oy birliği aranacak.

İzleme süresi 4 haftayı geçemeyecek

Teknik araçlarla izleme tedbirinin süresi de kısaltılıyor. Buna göre; 4 hafta olan tedbir süresi 3 haftaya, 4 hafta olan uzatma süresi ise bir haftaya indirilerek, en fazla 8 hafta olan teknik araçlarla izleme süresi azami 4 haftayla sınırlandırılıyor. Örgütlü suçlar bakımından uzatma süresi 4 haftayla sınırlandırılıyor. Bu çerçevede işlenen suçlarda daha önce süresiz yapılan teknik araçlarla izleme, toplam 8 haftaya indiriliyor.

BAKAN YERİNE HSYK

En üst dereceli kolluk amirleri hakkında inceleme ve soruşturma izni Adalet Bakanı yerine HSYK tarafından verilmeye devam edilecek.

MİT GÖREVLİLERİ İÇİN İZNİ BAŞBAKAN VERECEK

Görev sırasında veya görevinden dolayı işlenmiş olsa bile Cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapabilecek. Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun 26. maddesi hükmü saklı.

star