Obama: Savaşı veya barışı seçeceğiz

Obama: Savaşı veya barışı seçeceğiz

Obama: Savaşı veya barışı seçeceğiz

ABD Başkanı Barack Obama, BM'nin 69. Genel Kurulu'nda konuştu;

Obama'nın konuşmasından satış başları;

"Buraya toplandık, savaş ve barış, düzen ve düzensizlik, korku ve umut arasında duruyoruz. Bunların arasından seçim yapacağız."

"Dünyada birçok insan kendi seçtikleri hükümetlerin yönetimi altında yaşıyor."

"Küçük veya büyük tüm ülkeler bizim uluslararası normları yerleştirme konusundaki sorumluluğumuz konusunda birleşmeli."

"Rusya'nın sorunların çözümü için attığı adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Amerika'nın sorunların çözümleri için gücün kullanması gerek ancak başka ülkelerin de buna destek olması gerek."

"Rusya'nın Avrupa'da yürüttüğü saldırgan tavır, güçlü ülkelerin güçsüzleri çiğnediği zamanları hatırlatıyor. Rusya son zamanlarda bunu yaptı. ABD ve müttefikleri Ukrayna'yı desteklemeye devam edecek."

"Amerika İran'ın nükleer sorununu çömek için uğraşıyor anca İran da bunu bir fırsata çevirmeye çalışmamalı."

"Amerika, 2030 yılına kadar dünyadaki açlık sorununu tamamen çözmek için ajandasını hazırladı."

"ABD bir Pasaifik gücü olmayı sürdürecek. Asya-Pasifik'teki sınır problemlerinin hukuk çerçevesinde çözülmesi gerekir."

"Bu yüzyılda çok daha ölümcül bir terörizmle karşı karşıyayız. Dünyanın en önemli dinlerinden birisini kötüye kullanıyorlar"

"Amerika İslam'la bir savaş içerisinde değil, biz ve onlar diye birşey yok. Çünkü dünyada milyonlarca Müslüman yaşıyor."

"Şunu açıkça söylemeliyim ki, Amerika tüm dış politikasını terörizme cevap verme üzerine kurmayacaktır."

"IŞİD adıyla bilinen terör örgütü geriletilmeli ve kısa bir zaman içerisinde yok edilmeli. Tüm dünya, özellikle Müslüman dünyası, El Kaide ve IŞİD ideolojilerini reddetmeli."

"Yeni ve kapsayıcı bir Irak başbakanı var ve komşuları bu başbakanla çalışıyor. Bu adımların devam etmesi gerekiyor."

"Başka ülkelerin topraklarına asker göndermeyeceğiz ancak Irak ve Suriye'nin kendi sorunlarına karşı mücadele edebilmeleri için onlara yardım olacağız."

"Suriye'de ateşkes ilan edilmesi lazım. Suriye muhalefetine destek olacağız. Suriye'deki krize çözüm ancak siyasi olabilir."

"IŞİD'e karşı hava kuvvetlerimizi kullancağız ve onlarla savaşmaları için ülkelerdeki insanlara askeri eğitimler vereceğiz"

"Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, aşırılığa karşı mücadeleyi günemine alacak. Üye ülkelerin alınacak kararlara destek olmaları gerekiyor."

"Savaşa savaş açmalıyız bu sayede barış gelecektir. Büyük devletler birbirleri ile savaş içerisinde değil barış içerisinde sorunları çözmeliler."

"Bölgedeki en büyük sıkıntı aslında İsrail-Filistin sorunudur. Filistin ve İsrail arasındaki sorunun çözülmesi için liderliğe ihtiyaç duyduğunu biliyoruz, Amerika konuyu takip etmekten vazgeçmedi."

"Batı Şeria ve Gazze'deki statüko devam edemez. Masum İsraillilere atılan roketleri de masum Gazzeli çocukların öldürülmesini de affetmiyoruz. İki devletli bir yapı, güvenlik içerisinde yaşayabilmek için uygun."

"ABD'ye şu eleştiriler de geliyor, biz kendi sorunlarımızı halledememiş olabiliriz, doğrudur, Missouri'de bir genç öldürüldüğünde herkes ayağa kalktı, bizim içimizde de etnik sorunlardan kaynaklı problemler yaşanıyor. Bunları çömek için de çalışıyoruz."

sürecek...