Netanyahu - Sisi'nin gizli telefon görüşmesi çıktı

Netanyahu - Sisi'nin gizli telefon görüşmesi çıktı

İsrail'in bir haftadır devam eden saldırılarından ateşkes planının başarısız olmasının sebebinin Netanyahu ile Sisi arasında yapılan telefon görüşmesi olduğu belirtiliyor

İsrail ve Hamas arasında Mısır'ın girişimleri ile dün başlatılan fakat sadece birkaç saat süren ateşkesin başarısız olmasının sebebinin Sisi ile Netanyahu arasında yapılan gizli bir telefon görüşmesi olduğu öne sürüldü.

Haaretz'de yer alan ve diplomatik kaynaklara dayandırılan habere göre İsrail başbakanı Netanyahu, geçtiğimiz cumartesi günü Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi'yi aradı. Netanyahu'nun bu görüşmesi Sisi'nin seçilmesinden sonra onunla yaptığı ikinci görüşme oldu. 

Aynı diplomatik kaynaklar Tony Blair'in de Netanyahu ve Sisi ile görüşerak saldırıların sona ermesi için girişimde bulundu. ABD Dışişleri bakanı John Kerry ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Salı günü Netanyahu ile görüştükten sonra Katar ve Türkiye'nin dışişleri bakanları ile de temasa geçti ve Hamas'ı ateşkese razı etmelerini istedi.

Gazeteye onuşan İsrailli yetkililer ve diplomatlar ateşkesin kısa süreli olmasının sebebinin planın acele hazırlanmış olması ve tüm taraflarla özellikle Hamas'la koordinasyon sağlanmaması olduğunu ifade ediyor.

Tony Blair'in de Sisi ile Netanyahu'nun telefon görüşmesi yapmaması halinde ateşkesin daha etkili olacağını söylediği iddia ediliyor. Netanyahu, darbe yaptıktan sonra göstermelik bir seçimle işbaşına gelen Sisi'yi ilk tebrik eden isimlerden biri olmuştu. Hamas, yakın ilişki kurduğu İhvan'a darbe yapması ve Gazze ile Mısır arasındaki tünelleri yıkması sebebiyle Sisi'ye sıcak bakmıyor.

Hamas ise ateşkes görüşmelerinden haberdar olmadıklarını, olayı medyadan takip ettiklerini belirterek planın bu hali ile isteklerini karşılamadığını belirtmiş ve ateşkese uymayacağını açıklamıştı. Bunun üzerine İsrail birkaç saat sonra saldırılarına yeniden başlamıştı.