Merkez Bankasına Müdahale Edilecek mi ?

Merkez Bankasına Müdahale Edilecek mi ?

Bakanlar Kurulu toplantısı saat 19.15 itibarı ile sona erdi. Toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı Arınç açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının esas olduğunu belirterek, “Bu ilkeden bugüne kadar şaşmadık, bundan sonra da şaşmaya niyetimiz yok” dedi. 

Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç basın açıklaması yaptı. Toplantıda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın sunum yaptığını dile getiren Arınç, iç ve dış güvenlik konuları ve bölgesel konuların tartışıldığını ifade etti. Arınç, dün yapılan yerel seçimlerle ilgili Başbakan Erdoğan ve bakanların değerlendirme yaptığını kaydetti. Arınç, Soma maden faciasıyla ilgili bakanların yaptıkları çalışmaların TBMM’ye tasarı olarak sevk edildiğini, en kısa zamanda ilgili komisyonlarda görüşülmesinin beklendiğini belirtti.

 

Bir basın mensubunun “Erdem Başçı’nın sunumu doğrultusunda faizin daha da düşürülmesine dair karar alındı mı?” şeklindeki sorusu üzerine Arınç, Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın kapsamlı bir sunuş yaptığını belirterek, “Burada tüm göstereler dikkate alınarak bir değerlendirme yapıldı. Sayın Başbakanımızın faizlerin indirilmesine yönelik talepleri yeni değil. Bunu zaman zaman grup toplantısında, zaman zaman da ekonomik kuruluşlarla olan ilişkileri sırasında dile getiriyor. Faiz konusu Merkez Bankası’nın görevlerinden sadece bir tanesi. Biliyorsunuz AK Parti'nin kuruluşunda da, hükümet beyannamesinde de, ekonomik kurulumuzun ilk yaptığı çalışmalarda aldığı karara göre de Merkez Bankamızın bağımsızlığı esastır. Bu ilkeden bugüne kadar şaşmadık, bundan sonra da şaşmaya niyetimiz yok” ifadelerini kullandı.

 

 

“TÜRKİYE BÜYÜME TRENDİNİ MUTLAKA DEVAM ETTİRECEKTİR”

 

 

“Merkez Bankası’nın çalışma ilkeleri arasında fiyat politikası ile çelişmemek kaydıyla hükümetin büyüme politikalarını desteklemesi yer almaktadır” diyen Arınç, şunları kaydetti:

“Şüphesiz Türkiye’de büyümenin hız kesmesi, istihdamın azalması gibi bir kırılma noktasına hiçbir zaman gitmeyeceğiz. Türkiye büyüme trendini mutlaka devam ettirecektir. Ve en çok başarı sağladığımız konulardan birisi istihdam kapasitesinin artması, işsizliğin de azalmasıdır. Son yıllarda maliyet enflasyonundaki yükseliş kurdaki ve faizdeki artıştan kaynaklanmaktadır. Bunu bir şekilde engellemek gerekir. Merkez Bankası’nın bu konudaki adımlarına müdahale etmek niyetinde değiliz ama faizlerin düşürülmesi halinde yatırımların artacağını düşünüyoruz. Tümüyle tabloya baktığımızda Merkez Bankası’nın çalışmalarında bir yeknesaklık, bir akort görmek mümkündür. Merkez Bankası Başkanımıza teşekkür ettik. Kendileri de çalışmalarını kamuoyuna açıklamış oldular.”

 

“ÇÖZÜM SÜRECİYLE İLGİLİ BİLDİĞİM KADARIYLA YASAL BİR ÇALIŞMA HAZIRLIĞI YOK”

 

Bir basın mensubunun Başbakan Yardımcısı Atalay’ın çözüm süreciyle ilgili olarak “yeni bir aşamaya gelindiği” şeklinde açıklamasını hatırlatması üzerine Arınç, “Arkadaşlar bildiğiniz gibi ben Hükümet Sözcüsüyüm, sayın Başbakan Yardımcımızın sözcüsü değil. Nerde, ne konuştuğunu doğrusu takip etmedim. Bilseydim ve merak etseydim bugün belki sorardım. Ama mutlaka bilerek bir şey konuşmuştur. Konuşmasında açıklanması gereken hususlar varsa lütfen kendisine sorunuz. Çözüm süreciyle ilgili bildiğim kadarıyla yasal bir çalışma hazırlığı yok. Olduğu taktirde gerekirse ben, gerekirse kendileri açıklayabilir” dedi.

 

“BELEDİYE BAŞKANINI KINIYORUM”

 

Diyarbakır’daki annelerin eylemiyle ilgili yeni bir adım olup olmayacağına ilişkin soruya ise Arınç, “İlk defa anneler, babalar, aileler çocuklarının aldatılarak dağa çıkarılmış olması karşısında isyan ettiler ve barışçıl bir eylem yaptılar. Başkalarının yaptığı gibi tahrip ederek veya başkalarına mesaj vermek amacıyla bunu bir siyasal gösteriye ulaştırmak amacını taşımadılar. Gözleri yaşlı anneler Diyarbakır Belediyesi’nin karşısında durup ‘çocuklarımızı geri getirin’ dediler. Biz ümitle bekliyoruz ki çocuklarımız ailelerine geri dönebilsinler. Bu konuda aracılık yapması gerekenler de gerekeni yapmasını bekliyoruz. Türkiye bu konuya odaklanmışken maalesef Diyarbakır Belediyesi bu aileleri olduğu yerden kaldırdı, yeter ki bu barışçı eylem gündem oluşturmasın düşüncesiyle. Doğrusu Belediye Başkanını kınıyorum. Bu insanlar daha önce Gezi eylemlerine, annelerin yaptıkları eylemlere ne kadar büyük destek vermişlerdi. Onların eylemlerine sıcak bakan insanların anne yüreği karşısında bu kadar duyarsız kalmasını ve adeta bu işin üstünü örtülmesinin istemelerini ancak kınamakla ifade edebiliyorum” yanıtını verdi.

 

“BU KONUDA EN BÜYÜK SORUMLULUK DA GÖZLERİ KANDİL’DE, KULAKLARI İMRALI’DA OLANLARA DÜŞER”

 

“Gerek BDP’li siyasetçiler, gerek çözüm sürecine destek veren herkesin bu çocuklarımızın dağdan indirilerek ailelerine teslim edilmesine destek vermesi gerekir” ifadesini kullanan Arınç, “Bu konuda en büyük sorumluluk da gözleri Kandil’de, kulakları İmralı’da olanlara düşer. Bu konuda gelinen aşamada Sayın Başbakanımız ne düşünüyorsa yarın grup toplantısında kamuoyuna ifade edecektir. O zaman hükümetimizin, güvenlik güçlerimizin bu konuda ne yapacağını zannediyorum açık bir şekilde kamuoyuna açıklamış olacaktır” şeklinde konuştu.

 

Bir gazetecinin “Başbakan şayet Cumhurbaşkanı olursa Başbakanlık için yapılan anketlerde Cumhurbaşkanı Gül’ün ve ardından sizin adınız geçiyor. Bu konuda aranızda konuşuldu mu ve size böyle bir teklif gelse nasıl değerlendirirsiniz?” sorusu üzerine Arınç, “Müsaade ederseniz bugünkü Bakanlar Kurulu’nun gündeminde böyle bir konunu görüşülmediğini, kendi aramızda da dahi bunu görüşmeye fırsat olmadığını söylemekle yetineyim” dedi