Mahkum avukatı anlatıyor

Mahkum avukatı anlatıyor

Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüler yaşları ne olursa olsun çeşitli hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalabiliyor. Onlardan birisi de hapisteyken kalp krizi geçiren Hamit Çöklü. Söz sırası Çöklü'nün avukatı Mirhan Özbekli'de.

Cezaevinde ağır sağlık sorunları yaşayan mahpuslardan biri de Hamit Çöklü. Kaldığı cezaevlerinde kalp krizi geçirdi. Hala içeride, sağlık takibi cezaevi koşullarında sürüyor.

Avukatı Mirhan Özbekli 1999 yılında Hizbullah davasında tutuklanan, 2008’de müebbet hapse mahkum olan müvekkilinin hastalığıyla ilgili son durumu anlattı. Hamit Çöklü, Siirt Cezaevi'ndeyken rahatsızlandı. Kalp krizi geçirmişti. Ancak bu çok geç fark edildi. Sonra uzun bir hastane trafiği başladı. Sonrasını avukatı Mirhan Özbekli anlattı:  

Bunun üzerine Batman cezaevine gönderildi. Batman Cezaevi, hasta tutuklu ve hükümlülerin kalabileceği yer olmamaması nedeniyle Diyarbakır’a gönderdi. Burada kalabileceği koşullar yok diye buradan da Elazığ’da Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine gönderildi. Buradan da Jandarma ‘güvenliğini sağlayamam’ gerekçesiyle Elazığ cezaevine gönderdi. Bu süreçte doktorların tespitine göre kalbinin üç damarı hiçbir şekilde çalışmıyordu, tıkanmıştı.

Bir cezaevinden diğerine

Çöklü, ölüm riskinin yüksek olmasından dolayı Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ameliyat oldu. Kısa bir süre hastanede kaldıktan sonra yeniden cezaevine gönderildi. Daha sonra da ailesinin yaşadığı Batman’dan uzağa, Ordu Cezaevi'ne nakledildi. Burada Tıp Fakültesi hastanesi olmadığı için İstanbul’a naklini istedi. Şu anda Kandıra F Tipi Cezaevinde.

Avukat Özbekli, bir yasadışı faaliyette de bulunsa, tutuklu ve hükümlülerin insan hakları normlarında muameleye tâbi olması gerektiğini söyledi, temennisini şöyle dile getirdi:  

Yasaların kendisine tanımış olduğu haklar çerçevesinde eş, çocuklar, aile görüş yapabilsin, tedavi görebilsin,  insan onuruna yakışır şartlarda barınabilsin. Unutmamak lazım bütün insanların yasalar çerçevesinde hakları var.