İsrailli General'den Hizbullah İtirafları

İsrailli General'den Hizbullah İtirafları

Tümgeneral Gershon Hacohen, Begin-Sadat Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde kaleme aldığı yazısında, Hizbullah ile İsrail ordusunun durumunu kıyasladı

İşgal ordusunda 42 yıl görev yapan General Hacohen'e göre, 2020 Ekim sonunda İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilen geniş çaplı tatbikat, Hizbullah ile yaşanacak olası savaş için bir kilometre taşı oldu. Hacohen'e göre tatbikat da, Hizbullah'ın savaş stratejilerine karşı İsrail'in geliştirmeye çalıştığı yeni operasyonel konsept denendi.

Yazısında İsrail ordusunun durumunu ele alan eski Tümgeneral, İsrail'in neler yapması gerektiğini sıraladı. Bununla birlikte general, Hizbullah’ın durumunu da değerlendirdi.

“Hizbullah, İsrail ordusunu çözdü”

İsrail’in eski Genel Kurmay Başkanı Moşe Dayan’ın Sina savaşlarındaki taktiklerinin Hizbullah tarafından iyi analiz edildiğini ve çözüldüğünü söyleyen General, İsrail’in Lübnan’dan çekilmek zorunda kalmasıyla bunun gün yüzüne çıktığını söyledi. Bu sebeple işgal rejimi tarafından 2020 Ekim sonlarında gerçekleştirilen tatbikat önemliydi. Çünkü İsrail ordusu Hizbullah’a karşı yeni bir yapılanma ve taktik denedi.

General Hacohen'e göre İsrail ordusu bu yenilenmeyi yapmak zorunda. "Örgütün şu anda ortaya çıkardığı tehdidin eşi görülmemiş doğası göz önüne alındığında İsrail hala eskisi gibi hareket ederse kendini mağlup bulabilir." diyen General, olası bir savaşta İsrail'in; Suriye, Irak ve Filistin cephesinden gelecek saldırılarla da karşı karşıya kalacağını ifade etti. Ona göre bu durumla eski stratejilerle baş edilemez.

Generalin ifadeleri, direniş cephesinin işgal rejimi karşısındaki başarılarına işaret etmekle birlikte, artık, işgal rejimine karşı verilen mücadelenin yeni bir aşamaya geçtiğini de ortaya koymaktadır. Çünkü gelinen seviyede direniş güçleri, kendi gerçekliğini ve savaş sistemini işgal rejimine dayatmış ve kabul ettirmiş olarak görünmektedir.

İslami analiz