İsrail'den Gazzeli balıkçılara 3 mil kısıtlaması

İsrail'den Gazzeli balıkçılara 3 mil kısıtlaması

Bir haftadır Filistin'de her türlü zulüm ve dayatmaya imza atan İsrail, şimdi de Gazzeli balıkçıların balık avlama menzilini üç mile indirdi

İsrail işgal yönetimi kuşatma altında tuttuğu Gazze Şeridi sahilindeki 6 millik balık avlama menzilini 3 mil'e indirdiği duyurdu.

Gazze'deki Tarım Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail makamlarının, Gazzeli balıkçılara yeni bir kısıtlama getirdiğini duyurdu. Açıklamada, alınan kararın, zaten zor durumda olan balıkçılar için "felaket" olduğu, belirlenen 3 mildeki avlanmayla balıkçıların kendi masraflarını dahi karşılayamayacakları belirtildi.

Kararın balıkçılık sektöründe çalışan binlerce kişiye darbe niteliğinde olduğu belirtilen açıklamada, 2012'de Filistin ve İsrail arasında avlanma sahası anlaşmasında arabuluculuk yapan Mısır'a, İsrail'e anlaşmaya riayet etmesi için baskıda bulunması çağrısı yapıldı.

Öte yandan konuyla ilgili açıklama yapan Ablukayla Mücadele Halk Komitesi tarafından yapılan basın açıklamasında, kararın "toplu cezalandırma" ve Dördüncü Cenevre anlaşmasının ihlali olduğu kaydedildi.

BM'in hazırladığı rapora göre balıkçıların Gazze'deki en fakir sınıf arasına girdiğini hatırlatan Komite, uluslararası toplumdan İsrail'e ihlallerine son vermesi için baskı yapmaları çağrısında bulundu.

İsrail işgal yönetiminin, 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan 3 Yahudi yerleşimci gencin cesetlerinin bulunmasından sonra Filistinlilere karşı uyguladığı baskıları arttırdığı gözleniyor.