İsrail Türkiye'ye F-35'i  Engellemeye Çalışıyor

İsrail Türkiye'ye F-35'i Engellemeye Çalışıyor

İsrail’in, ABD ile teslimat konusunda krize neden olan F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye verilmesinden endişe duyduğu belirtildi.

 

İddiaya göre İsrail, F-35’lerin kapasitesini yükseltecek teknolojinin Türkiye’ye verilmemesi için ABD’li yetkililerle görüştü.


İlk F-35 teslimatının haziran ayında yapılması beklenirken, ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri satın almaya hazırlanan Türkiye’ye yaptırım uygulanabileceğini belirtmiş, bu yaptırımlar kapsamında Ankara’nın ABD ile yürüttüğü F-35 savaş uçağı programına katılımı açısından da sorun çıkabileceğine dikkat çekilmişti. Türkiye’ye silah satışını özel prosedüre bağlayıp güçleştiren yasa tasarısı da ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmişti.


Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail, Türkiye’ye yapılması planlanan F-35 teslimatı nedeniyle endişeli. İsrail, F-35’lerin kapasitesini yükseltecek teknolojinin Türkiye’ye verilmesini engellemek için ABD’li yetkililerle görüştü.


Haaretz’e konuşan İsrailli bir üst düzey yetkili, ülkesinin, F-35’lere sahip tek Ortadoğu ülkesi olmayı hedeflediğini ve bu nedenle de Türkiye’ye gönderilecek savaş uçakları konusunda ABD ile yakın temas halinde olduklarını söyledi.


Yetkili, F-35’e ilişkin detayların diğer ülkelere sızmasından ve İsrail ordusunun bölgesel rekabet nedeniyle F-35’lerin kapasitesinin yükseltimesi konusunun Türkiye ile paylaşılmasının önüne geçmek istediklerini de aktardı.


ABD ile İsrail arasında söz konusu görüşmelerin merkezinde F-35’lerin kapasitesinin yükseltilmesine ilişkin teknoloji transferi de bulunuyor. İsrail, ABD ile görüşmeleri resmi olarak reddetse de Türkiye’ye gönderilecek F-35’lerin teslimatı konusunu yakından takip ediyor.


İsrail Savunma Bakanlığı ise F-35’lerin üretimine yatırım yapan az sayıda ülkeden biri olması nedeniyle Türkiye’ye 100 adet F-35’in teslimatının önüne geçilmesinin güç olduğu görüşünde.